Gazete Vatan Logo

Vali sinagog için özür dilemiş

İsrail askerlerine kızıp sinagogu müzeye çevireceğini söyleyen Edirne Valisi, tepkiler üzerine Hahambaşı’dan özür dilemiş

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in Mescid-i Aksa’daki olayları hatırlatarak, kentteki restorasyonu bitme aşamasındaki tarihi Büyük Sinagog’un ibadete açmak yerine müze olarak kullanılacağı açıklamasına kamuoyundan büyük tepki gelmişti. Şahin kamera görüntüleri de olan sözlerinin basın tarafından çarpıtıldığını belirten bir açıklama yapmıştı.

‘Sözlerimi çarpıttılar’

Şahin’in önceki gün de Türkiye Hahambaşılığı-Türk Musevi Cemaati Hahambaşısı Rav İsak Haleva’yı telefonla aradığı belirtildi. Şahin’in görüşmede sözlerinin basında çarpıtıldığını, bu yayınları onaylamadığını söyleyip, yanlış anlama nedeniyle derin üzüntü ve özürlerini ilettiği öğrenildi. Şahin, “Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu” demişti.

‘Düğünümü burada yapmıştım’

Edirne’de yaşayan Musevi iş adamı Rifat Mitrani, Büyük Sinagog’u gezdi. Sinagogda yetkililerle görüşen Mitrani, yapının restore edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Düğününü yıllar önce sinagogda yaptığını belirten Mitrani, “Bir eşi Viyana’da vardı. O da yandı. Bu boyutta dünyadaki tek havranın restorasyonu çok sevindirici. Sinagog hem ibadete açık olsun hem de müze olsun” dedi. Mitrani, İsrail askerinin Mescid-i Aksa saldırlarını da tasvip etmediğini kaydetti.

Haberin Devamı