Gazete Vatan Logo

Valencia iflas etti

Valencia Bölgesi, borçlarını ödemek için merkezi yönetimden yardım talep edeceğini açıkladı

İspanyol bankalarına yönelik endişeler etkisini sürdürürken Valencia Bölgesi, borçlarını ödemek için merkezi yönetimden yardım talep edeceğini açıkladı. Valencia, yerel yönetimlerin finansmanı için hükümetin hazırladığı
18 milyar euroluk yardım planından yararlanmak istiyor.

ABD’nin California eyaletinde son zamanlarda peşpeşe yaşanan şehir iflasları İspanya’ya sıçradı. İspanya’nın Valencia Bölgesi, borçlarını ödemek için merkezi yönetimden yardım talep edeceğini açıkladı. Valencia’nın bu açıklaması piyasalarda zaten bozuk olan moralleri iyice bozdu. Euro, dolar karşısında değer kaybederken Avrupa borsaları da kayıplarını artırdı.

Euro, dolar karşısında 1.2233 seviyesinden 1.2177’ye kadar indi. Madrid Borsası’nda kayıplar yüzde 4’e yaklaştı.

İspanya’nın ağır borç yükü altındaki bölgelerinden Valencia, yerel yönetimlerin finansmanı için hükümetin hazırladığı 18 milyar euroluk yardım planından yararlanmak istediğini açıkladı.

İspanya’nın faizi zirve yaptı

İspanya’da 10 yıllık tahvil faizleri satış baskılarının artmasıyla tarihinin en yüksek seviyesine yaklaştı. 10 yıllık tahvil faizleri dün Valencia haberlerinin ardından yüzde 7.29 ile tarihi zirvesine çıktı.

Avrupa borsalarında yaşanan kayıplardan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) da nasibini aldı. İMKB haftanın son işlem gününü yüzde 0.88’lik kayıpla 61.792 puandan tamamladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunanistan devlet tahvillerini ve devlet destekli diğer varlıkları 25 Temmuz’dan itibaren teminat olarak kabul etmeyeceğini, ancak Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti tarafından ülkede yürütülen incelemelerin tamamlanmasının ardından durumu tekrar değerlendireceğini açıkladı.

ECB bu süre zarfında Yunan bankalarının Yunanistan Merkez Bankası’ndan fonlama sağlayabileceğini belirtti.

Bu arada Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden, Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup’un İspanya ile, bankalarının sermayesinin güçlendirilmesi için 100 milyar euroya kadar borçlanabilmesine izin verecek resmi anlaşmayı sağladığını söyledi.

Frieden, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Son iki Eurogroup toplantısında görüştüklerimizi resmileştirdik. İspanya’ya bankaları için sağlanacak yardımın koşullarını içeren anlaşma resmi olarak onaylandı. Üye ülkelerden 17 bakanın onayı alındı ve bu programın devam edebileceği anlamına geliyor. Para hemen gönderilmeyecek, çünkü spesifik bankaların analizine dair çalışma devam ediyor” dedi.

Dünyanın en büyük 8’inci ekonomisi olan ABD’nin California eyaletinde de Temmuz ayının ilk haftası 3 şehir iflas etmişti. Carlifornia’da son olarak Los Angeles’a 104 km uzaklıkta olan ve 210 bin kişinin yaşadığı San Bernardino, rezervlerinin tükendiğini ve iflas koruma başvurusu yaptıklarını açıklamıştı. San Bernardino’dan önce Stockton ve Mammoth Lakes kentleri de iflas başvurusunda bulunmuştu. Konut piyasasında yaşanan patlamayla ekonomisi de yükselen San Bernandino, mortgage krizinin ardından zor duruma düştü. Gelir yaratmakta zorlanan San Bernandino, emekli maaşlarını, tahvil geri ödemelerini yapamaz hale gelmişti.

Dolarda tek kurum ‘dalga’ yarattı

Dün tek bir kurumun yaptığı 250 milyon dolarlık satış 1.8070 TL’den işlem gören doların bir anda 1.7990 TL’ye inmesine neden oldu. Satışın ardından dolar tekrar 1.80 TL sınırının üzerine çıktı. Dolar günü ise 1.8090 TL’den tamamladı. Bir bankacı, “Gün içinde bir kurumun yaptığı dolar satışı kuru hızlı bir şekilde aşağı çekti. Ancak öğleden sonra euro bölgesine yönelik olumsuz haberlerle euro/dolar geriledi. Bunun üzerine kur da yükseldi. Sepette ise sabaha göre yatay bir seyir var diyebiliriz. Gün içinde yabancıların kısa vadeli ve sabit kuponlu kağıtlardan çıkarak TÜFE’ye endeksli kağıtlar aldığını gördük. Dolayısıyla gösterge faiz biraz yukarı geldi” dedi. Tahvil-bono piyasasında önceki gün ortalama yüzde 7.79’tan kapanan gösterge tahvilin faizi yüzde 7.75 seviyesinden haftayı tamamladı.

Haberin Devamı