Gazete Vatan Logo

Vakfını kapatıyor

Beyaz Saray’daki görevine 20 Ocak’ta resmen başlayacak olan seçilmiş Başkan Donald Trump, herhangi bir çıkar çatışmasına sebep olmaması için kendi adını taşıyan hayır kurumunu kapatma kararı aldı.

Vakfını kapatıyor

Beyaz Saray’daki görevine resmen başlamasına sayılı günler kala ABD’nin müstakbel Başkanı Donald Trump, kendi adını taşıyan hayır kurumunu kapatma kararı verdi. Trump Vakfı’nı kapatma kararını yazılı bir açıklamayla duyuran Trump, başkanlığını etkilememesi için önümüzdeki süreçte şahsi vakıf ve ticari ilişkileriyle arasına mesafe koyacağını belirtti.

Başkanlık koltuğuna oturduğunda organik bağı bulunan işletmelere ilişkin sorun yaşamak istemediğini kaydeden Trump’ın, toplam değeri milyarlarca dolara ulaşan şirketleriyle ilgili nasıl bir yol izleyeceği, Amerikan kamuoyu ve medyasında merak konusu olmaya devam ediyor.

Savcılık ‘Olmaz’ dedi

Trump’ın 2008 yılından bu yana herhangi bir bağışta bulunmadığı vakfıyla ilgili daha önce New York Eyalet Başsavcısı Eric Schneiderman tarafından ‘usulsüzlük’ şüphesiyle soruşturma başlatılmış ve vakfın eyalet sınırları içinde bağış toplaması durdurulmuştu. Başsavcılık ofisinden yapılan açıklamada ise, soruşturma tamamlanmadan Trump Vakfı’nın yasal olarak kapatılamayacağı vurgulandı. Trump’ın oğullarından Eric Trump da geçtiğimiz hafta, kendi adını taşıyan vakfı kapatacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İş bağlarını koparıyorlar

New York TImes gazetesi, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasından önce, aile işiyle ilgili tepki çeken konularda çeşitli düzenlemelere gitme kararı aldığını yazdı. Buna göre:

-Trump Organizasyonu ve Ivanka Trump markası, deniz aşırı operasyonlarını denetleme ve Amerikan hükümeti ile uygun düşmeyecek anlaşmalara girilmesine engel olma görevlerini üstlenecek bağımsız denetçilerle anlaşacak

-Brezilya, Azerbaycan, Gürcistan, Arjantin ve Hindistan gibi ülkelerde, Trump’ın sahibi ya da ortağı olduğu otel ve apartman projeleri askıya alınacak ya da iptal edilecek.n Trump’ın en büyük çocuğu olan Ivanka, yakında piyasaya çıkacak olan ‘Çalışan Kadınlar: Başarının Kurallarını Yeniden Yazıyor’ adlı kitabından elde edeceği geliri hayır kurumlarına bağışlayacak.

-Las Vegas’taki Trump International Oteli’nin grevdeki çalışanlarıyla varılan anlaşma uyarınca belirlenen ücret ve sigorta zammı ödenecek.

Haberin Devamı

-Trump, İrlanda’daki golf sahası açıklarına inşa etmeyi planladığı 5 metre yüksekliğindeki dalga duvarı projesini de rafa kaldırdı.