Gazete Vatan Logo
Magazin Vajinismus tedavisi için hazır mısınız?

Vajinismus tedavisi için hazır mısınız?

Zannedildiğinin aksine, kadınlarda cinsel sorunlar erkeklerden aslında daha fazla görülüyor. Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak internet üzerinde yaptığımız bir çalışmamıza göre Türkiye’de her 10 kadından 9’u cinsel hayatından memnun değil

1- Vajinismus, cinsel ilişkiye izin vermeyecek biçimde vajen ön kısmının istemsiz kasılmasıdır. Vajina girişini çevreleyen kas vajina açıklığını kontrol ediyor. Bu kasın istemsiz olarak kasılması cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girişini tamamen engelleyebiliyor. Vajinusmus bazı durumlarda ikincil olarak sonradan da ortaya çıkabiliyor. Bu durum enfeksiyonlar, ameliyatlar veya kimyasal maddeler gibi vajinal ağrı yaratan bir sorun sonrasında gelişebiliyor.

2- Eşinin böyle bir durumuyla karşı karşıya gelen erkekte de bir süre sonra psikolojik etkiyle sertleşme sorunu veya cinsellikten uzak durma eğilimi başlıyor.

3- Genellikle vajinusmus sorunu yaşayan çiftlerin bu olumsuzluğu kabullenip hiç doktora başvurmadığını gözlemliyoruz. İlk girişimdeki başarısızlıktan sonra her çift genellikle sorunun geçici olduğunu ve çözüleceğini düşünüyor. Daha sonraki girişimlerde de ilişki gerçekleşmeyince kadında sıkıntı, gerginlik, kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlıyor. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılmaya başlıyor. Bu nedenle önerimiz, 1 hafta kadar bekleyip, sorunu kendi başlarına çözemezlerse profesyonel yardım almaları.

4- Bugüne kadar hiç ilişkide bulunmamış genç kız, ilk ilişkide canının acıyacağı ve bir kanama olacağı korkusuyla gerdeğe giriyor. Bu kaygı ve korku nedeniyle de kendisini kasmaya ve ilişkiye izin vermemeye başlıyor. Burada en önemli husus cinsel bilginin olmaması. Öncelikle bilgi eksikliğini tamamlamak, sonra diğer faktörleri incelemek gerekiyor. Bazı vajinusmus hastaları ise cinsel bilgileri olmasına rağmen cinsellikten keyif almıyorlar. İlişkiye girebilmekte zorlanıyor ve acı hissediyorlar. Bu durumda altta yatan hormonal ve anatomik nedenler araştırılarak kadının erektil dokusunda bir hassasiyet ve ilişkiyi önleyecek lokal bir sebep olup olmadığı inceleniyor. Vajinusmus sorunu hangi tip olursa olsun, androlog, jinekolog ve psikologtan oluşan bir ekip çalışması ile tedavi edilmeli. Hormonal ve organik sebepler ortadan kaldırılınca, başarılı bir terapi süreciyle vajinusmusun tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olduğu unutulmamalı.

5- Tedavide amaç, ilişkiye ya hiç giremeyen ya da bir şekilde girse dahi acı duyan, tatmin olmayan kadın hastalar için tüm safhaları keyifli hale getirmek. Çünkü ilişki bir kerelik gerçekleşse dahi kadın haz almıyor, ancak eşinden çekindiği için ilişkiyi bu şekilde sürdürmeye razı oluyorsa cinsel problemler de devam ediyor ve çoğalıyor.

6- Cinsel terapinin vajinusmus tedavisinde ayrı bir önemi bulunuyor. Cinsel ilişkiye pozitif bir yaklaşım sağlanması, bilgi eksikliğinde yardımcı olunması sağlanırken, diğer taraftan davranışsal tedavi ile uyarılmanın öğretilmesi mümkün oluyor. Her ödevle keyif alan ve ilişkiye hazırlanan hastalar kendi vücuduna dokunmak veya aynada kendine bakmak dahi istemezken, vücudunu tanımaya başlıyor, uyarılardan keyif almayı öğreniyor ve böylece ilişkiye girme imkanı buluyor. Ancak ikna edilmeden, bilme ve keyif alma gerçekleşmeden oluşan bir ilişki uzun vadede yine aynı sorunları büyüyerek ortaya getiriyor.

Haberin Devamı