Gazete Vatan Logo

Vahşi hayvan yetiştirip sonra da vuracak

Turanlı Karadeniz’i av merkezi yapmak için çalışmaya başladı


Taşyapı’nın Rizeli patronu Emrullah Turanlı Karadeniz’i av merkezi yapmak için çalışmaya başladı. Bölgenin işsizliği turizmle yenebileceğini söyleyen Turanlı, “Bölgede eğim yüzde 70. Yapılacak tek şey turizm. Cennet gibi yaylalarımız var. Ağaç evler yapıp yayla ve av turizmine başlayacağız” dedi

İstanbul Moda’da 80 milyon euro yatırımla Doubletree by Hilton’u açarak turizm sektörüne giren Taşyapı’nın patronu Emrullah Turanlı, memleketi Karadeniz’e çılgın bir turizm projesi yapacağını açıkladı. Rize İkizdereli olan Turanlı, “Hedefim Karadeniz’i dünyaca tanınan bir yayla ve av turizmi merkezi haline getirmek” dedi. Bu proje için fizibilite çalışması yaptırdığını söyleyen Turanlı’ya göre, Karadeniz Bölgesi’ndeki işsizliği bitirmenin tek yolu turizmden geçiyor.

Ağaç evler yapılacak

“Benim Karadeniz için çılgın projem de bu” diyen Turanlı planlarını şöyle anlattı: “Yayla turizmi için birkaç yıldır çalışıyoruz. Bunun için araştırmalar yapıyoruz. Karadeniz’de eğim yüzde 70. Yapılabilecek başka bir iş yok. Bu proje ile bölgenin mimarisine uygun ağaç yayla evleri yapılacak. Yerli-yabancı turistler burada ağırlanacak. Çok bakir cennet gibi yaylalarımız var. Artık bunları kullanmamız lazım. Bölgede yaşayabilecek hayvanları araştırıyoruz. Büyük bir alanın çevresini çitlerle çevireceğiz. Önce hayvanları getirip burada büyümelerini ve çoğalmalarını sağlayacağız. 5 yıl içinde projeyi hayata geçirmek istiyoruz.”

‘Bölge projesi olmalı’

Turanlı, maliyeti milyar doları geçecek projenin bir bölge kalkınma projesi olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Turanlı, Karadenizli işadamları ve hükümetin de bu işe destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Kara- deniz’e yapılabilecek en büyük iyilik bu olur. Karadeniz’in işsizlikten kurtuluş yolu budur” dedi.

Karadeniz’de yayla turizmi denince akla Trabzon, Rize ve Artvin geliyor. Anzer, Ayder, Uzungöl, Handüzü, Çağırankaya, Kito yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Ancak bu yaylalarda konaklama yerleri olmadığı için genellikle kamp yapılıyor.

Dünyada en büyük av turizmini İspanya yapıyor. Yıllık 5-6 milyar dolarlık gelirle dünya lideri olan İspanya’yı 500 milyon dolarla Güney Afrika izliyor. Avcılar köylerde hem köy sandığına ödeme hem de konaklama, rehberlik ve yiyecek için harcama yapıyor

Haberin Devamı