Gazete Vatan Logo

Vade 18 aya çıktı üretim zorlaştı

Ayakkabı üreticileri, yan sanayiciler ile perakendecilerin arasında kaldı. Hammadde ödemeleri peşin istenirken, perakendeciler 18 aya kadar vadeleri uzatmalarına rağmen ödemelerini yapmakta zorlanınca üreticide de işler yavaşladı

Vade 18 aya çıktı üretim zorlaştı

Son dönemde Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesiyle sıkıntılı günler yaşayan şirketlerden konkordato başvuruları geliyor. Hotiç, Keskinoğlu, Fleetcorp, Mendo İç Giyim ve Gilan’ın ardından önceki gün Beta da konkordato başvurusunu yaptı. Listedeki şirketler arasında ayakkabı firmalarının ağırlığı dikkat çekiyor. İthal girdinin yüzde 40 seviyelerinde olduğu ayakkabı sektöründe yükselen kur oranlarının ardından fiyatlarda yüzde 25’lik artış beklenince gözler de bu sektördeki sanayicilere çevrildi.

Sektördeki perakende zinciri bazı markaların art arda konkordato açıklamasının bu markalara üretim yapan sanayicileri de oldukça etkilediğini belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Sabur Endican, “18 aya kadar çıkan vadelerle satılan ürünlerin tahsilatı yapılamıyor. Konkordato ilan eden perakendeci de bu borçları ödemediğinden ve konkordato nedeniyle hukuki olarak haciz işlemleri de başlatılamayacağından üreticinin alacağı açıkta kalıyor. Kısıtlı olan sermaye böylece negatife düşüyor” dedi. Ödeme akışının dar boğaza girmesinin büyük riski taşıdığını söyleyen Endican, ayakkabı üretimi için malzeme temin edilen yan sanayinin de bugünlerde hem vadeleri çok düşürmesi veya peşin ödeme talebinde bulunması hem de hammaddeye yaptıkları fiyat artışları ile zaten tahsilat sıkıntısı yaşayan üreticileri daha da zora soktuğunu anlattı. Endican, “Böylece malzeme temin etmekte zorlanan sanayicilerimiz, üretime ara vermek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DÜZENLEME ŞART

konkordato incelemelerinin daha kısa sürelerde bitirilmesini sağlayacak yeni düzenlemelerin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Sabur Endican, “Konkordatonun kötüye kullanımının önüne geçilmesi, geçici süreli sıkıntının aşılabilmesi için yan sanayinin ödeme vadelerini esnetmesi veya kamunun sağlayacağı ucuz finansman ile üreticilerimizin üstündeki ödeme güçlüğünün hafifletilmesi şart” dedi.

İHRACATI YILLIK 1 MİLYAR $’IN ÜZERİNE ÇIKARMALIYIZ

EKONOMİK kalkınmaya en büyük katkının ve sektörün dar boğazdan çıkış yolunun ihracat olduğunu bildiklerini söyleyen Sabur Endican, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçek potansiyelinin altındaki ayakkabı ihracatında büyük atılım dönemini başlatarak, üretim kapasitesi kullanım oranımızı artırmayı, halkımıza yeni iş imkanları yaratmayı, ayakkabı sanayi ihracatını öncelikli olarak yıllık 1 milyar dolar üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. İhracat için uygun fiyatlara hem çok kaliteli ayakkabı üretebiliyor hem de çok hızlı tedarik edebiliyoruz. İhracatta tek eksiğimiz yeni pazarlar ve müşterilere Türk ayakkabısını daha iyi tanıtabilmek. Bu amaçla 3-6 Ekim tarihleri arasında CNR’da düzenleyeceğimiz AYMOD Ayakkabı Fuarı’nda 81 ülkeden alım heyetlerini ağırlayacağız. Yapılacak yeni satış anlaşmalarının sektörümüze önemli bir nefes aldıracağına inanıyoruz.” Sektör, 2017’yi 769 milyon dolarlık ihracatla bitirdi.

Haberin Devamı