Gazete Vatan Logo

Uzun yaşamın sırrı!

İşte 8 adımda uzun yaşamın anahtarı...

Dünyada en sık rastlanan ölüm sebepleri ortaya çıkarıldı. Hayatı sonlandıran ölümcül hastalıklara karşı gerekli önlemler de tek tek sıralandı.

Akciğer kanseri
Fındık


Rakamlara göre akciğer kanseri diğer kanser türlerinin en ölümcül olanından iki kat daha ölümcül. Sigaraya yanaşmayanlar yüzde 90 oranında akciğer kanserine yakalanmıyor. Fındık yemek ise riski yüzde 48 azaltıyor.

Karaciğer rahatsızlığı
Sebze


İçki içenlerin karaciğer sorunu çekmesi kaçınılmaz. İçki içmeyenler yüzde 85, bırakanlar ise yüzde 60 oranında karaciğerini temiz tutuyor. Vejetaryen beslenmek ise riski yüzde 36 azaltıyor.

Solunum yolu hastalıkları
Kivi


Her yıl bronşit, zatürree gibi solunum yolu hastalıklarından 3 milyon kişi ölüyor. Kivi mucizevi bir şekilde solunum sisteminizi yüzde 38 oranında koruyor. Sigara solumak ise hastalık riskini çok artırıyor.

Kalp rahatsızlıkları
Çay


Her üç saniyede birisi kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Uzmanlar bu ölümlerin yüzde 80 oranında önlenebileceğini düşünüyor. Günde iki bardak çay içmek ise kalp hastalığı riskini yüzde 25 oranında azaltıyor.

Bağırsak kanseri
Su


En ölümcül üçüncü kanser türü. Ama erken teşhiste iyileşme imkanı çok yüksek. Obeziteden sakınmak, bol su içip az yemek ise bağırsaklarınızı yüzde 20 oranında sağlıklı tutuyor.

Felç
Ispanak


Erkeklerin beşte biri felç geçiriyor. Bunların yarıdan fazlası ölümcül oluyor. Ispanak yiyenler yüzde 30 oranında felçten uzak duruyor.

Prostat kanseri
Acı biber


Erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranı akciğer, bağırsak ve beyin kanserine yakalanma toplamından daha fazla. Düzenli cinsel yaşam yüzde 34 ve acı biber ise yüzde 20 oranında prostat kanserini önlüyor.

Böbrek hastalığı
Somon


Tek böbrek işinize yarayabilir ama 1970'den beri böbrek yetmezliğinden ölenlerin sayısı her yıl iki katına çıkıyor. Bol su içmenin yanı sıra somonda bulunan vitamin böbreklerinizi yüzde 70 oranında koruyor.

Haberin Devamı