Gazete Vatan Logo

Uzun tatille tekledi kilo değeri sevindirdi

Eylül ayı ihracatı 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin de etkisiyle % 0.8 azaldı. Buna karşılık kilo bazında ihracat % 9 arttı. Günlük ihracatta da 479 milyon $’la yılın zirvesi yakalandı.

Uzun tatille tekledi kilo değeri sevindirdi

Uzun bayram tatilleri Temmuz ayından sonra Eylül ayı ihracatını da vurdu. Temmuz ayında yüzde 18.7’lik düşüşten sonra Ağustos ayında yüzde 6.9 artışla toparlanan ihracat, Eylül ayında yüzde 0.8 kayıpla 10 milyar 451 milyon 720 bin dolar olarak gerçekleşti. Kilogram bazındaki yüzde 9’luk artış ve 479 milyon dolarla yılın en yüksek günlük ihracat rakamının yakalanması, geçen ayın olumlu hanesine yazıldı.

Otomotiv yine lider

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yılın ilk 9 ayında, 2015’in aynı dönemine göre yüzde 2.7 azalışla 95 milyar 746 milyon 224 bin dolarlık ihracat yapıldı. Son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 4.3 azalışla 130 milyar 921 milyon 345 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Eylül’de 1 milyar 941 milyon 983 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör olarak belirlendi. Bunu 1.3 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1.1 milyar dolarla da kimyevi maddeler sektörü izledi.

Artışta İran pazarı ikinci

Haberin Devamı

En fazla ihracat artışı, yüzde 53.6’yla zeytin ve zeytinyağı, yüzde 33.8’le de mücevher sektörlerinde gerçekleşti. Eylül’de sanayi grubunda yüzde 1.4’lük düşüşle 8.6 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Kilogram bazında ihracat, Eylül ayında yüzde 9, Ocak-Eylül döneminde yüzde 5 artış gösterdi. En fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, İtalya, Irak ve ABD oldu. İngiltere’ye yüzde 13.8’lik, Irak’a yüzde 5.1 ve ABD’ye yüzde 7.8’lik düşüş gözlendi. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 80.2 ile Bulgaristan’da gerçekleşirken, bunu 36.8’le İran izledi. AB’ye ihracat yüzde 3 büyüdü.

Rusya’ya günlük ihracat katlandı

TİM Başkanı Büyükekşi, geçen ay çalışma günü başına gerçekleştirilen ihracatın 2016’nın en iyi performansı olduğuna dikkati çekti. Büyükekşi, Ocak ayında çalışma günü başına günlük ihracat 366 milyon dolar iken Eylül’de bu rakamın 479 milyon dolar olduğunu ifade ederek, “Aylık ihracat rakamının detaylarına indiğimizde Ağustos ve Eylül’de ihracatımızda yönün yukarı döndüğünü net olarak söyleyebiliriz. İhracat fiyatlarındaki gerilemenin son bulmasını bekliyoruz. Aynı zamanda çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da çözülmesiyle, ihracatımızın istikrarlı bir şekilde artış trendi içerisine girmesini öngörüyoruz. Örneğin Rusya’ya Ocak’ta çalışma günü başına 3.8 milyon dolar ihracat yapılmışken Eylül’de bu rakam iki kata yakın artarak 6.5 milyon dolar oldu” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 40’ı tatille geçti

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kurban Bayramı tatilinin etkisine rağmen gelen ihracat rakamının bir başarı olarak algılanması gerektiğini belirtti. İhracatın Eylül’de artış kaydedememesinin ana sebebinin 9 günlük Kurban Bayramı tatili olduğunu kaydeden Büyükekşi, şu görüşleri dile getirdi: “Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı perşembe günü başlarken bu yıl pazartesi günü başladı. 9 günlük bir Kurban Bayramı tatili yaşadık. Hafta sonlarını da dahil edersek ayın yüzde 40’ını tatil ile geçirdik. Buna rağmen ihracat değeri oldukça tatmin edici. Bayramın ilk günü geçen seneki gibi Perşembe gününe denk gelseydi, bu ay ihracatımız yüzde 9 artış kaydedecekti. 2016’nın kalan 3 ayında bu performansla devam edersek 150 milyar doları rahatlıkla yakalayabiliriz.”

Haberin Devamı

Bu konjonktürde iyi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerde gözlemlenen durgunluk halinin küresel ticaretin de toparlanması önünde ciddi bir engel teşkil ettiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: “Böylesine bir konjonktürde Türkiye, 2016 yılının Ocak-Ağustos dönemi itibarıyla ihracatında yalnızca yüzde 2.4 kayıp yaşamıştır. Ekonomik büyümesini kesintisiz sürdüren Türkiye, bu ivmesini, dış ticaret açığındaki azalışı muhafaza ederek gerçekleştirmektedir. Yılın 8 ayında dış ticaret açığında yüzde 17.3’lük düşüş son derece dikkate değer bir başarıdır. Yine benzer şekilde, 2016’nın 8 aylık dönemi itibarıyla da ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılının aynı periyodundaki yüzde 67.8 düzeyinden 3,5 puanlık bir artış ile yüzde 71.3 seviyesine yükselmiştir.”

Haberin Devamı