Gazete Vatan Logo

Uzmanların gözünden Fehman Operasyonu

PKK terör örgütünün üst düzey isimlerinden biri olan 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin, Suriye'de muhalif Tel Hamis Tugayı tarafından öldürüldü. ?Detayları bir bir ortaya çıkan Fehman Operasyonu'na dair elde edilen ilk bulguları uzmanlar yorumladı.

Uzmanların gözünden Fehman Operasyonu

Terör örgütü PKK'nın üst düzey sorumlularından Fehman Hüseyin Suriye'de öldürüldü. 'Bahoz Erdal' kod adını kullanan teröristin aracı dün akşam Kamışlı'ya giderken, Suriye'de rejime karşı savaşan Tel Hamis Tugayları tarafından havaya uçuruldu. Fehman Hüseyin ile korumalarının da olduğu araçtaki 8 kişi öldü. Bahoz Erdal, Fetullah Gülen ile birlikte başlarına 4 milyon TL ödül konulan kırmızı listedeki teröristler arasındaydı.

Hevesleri kırılır

Pskiyatrist Prof. Dr. Erol Göka:

“Bahoz Erdal'ın ölümü örgüt içi çözülmelere yol açabilir. Örgütün önde gelen liderlerinden birisinin ortadan kaldırılmış oluşu, sempatizanlarda ciddi bir çökkünlük ve moral bozukluğu ortaya çıkaracaktır. Bunun nedeni sadece liderlerinden birisini kaybetmiş olma değil, 'düşman' diye belledikleri yapıların onların en gizli, en korunaklı alanlarına ulaşabilme ve yok etme becerisi göstermesiyle ilgili bir korku da ortaya çıkarmış olmasıdır. Örgütün işleyişine ve lider kadrolara güvensizlik oluşmasına neden olur. 'Düşman bu kadar güçlüyse, başarılı olma şansımız da hemen hemen hiç yoktur' düşüncesi meydana gelir bu moral bozukluğu neticesinde. Ve militanların hevesi kırılır.”

Haberin Devamı

30 yıldır ilk kez

Ankara Emniyet eski Müdürü Cevdet Saral:

“Moral kazanmak açısından çok önemliydi. Benzer nokta operasyonlarla örgütün beyin takımına yönelik hamleler, terörle mücadeledeki etkinliğin daha yüksek seviyeye ulaşmasını sağlar. Örgütün celladı olarak bilinen Fehman Hüseyin'e yönelik bu operasyondan sonra diğer yönetici kadrolar için de spesifik operasyonlar devreye sokulmalı. 30 yıl içerisinde lider kadrosuna yönelik düzenlenen bir operasyon ilk kez sonuç verdi. Yaşananlara bakıldığında Bahoz Erdal'ın imhası çok önemli bir kazanım sayılmaz. Aslında geç kalınmış bir operasyondur. Bunun çeşitli kurumlara mal edilmesini de doğru bulmuyorum. Devletin bir operasyonudur, bunu böyle görmek lazım.”

MİT destek vermiştir

Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu:

“Fehman Hüseyin PKK'nın yurtdışı bağlantılarını sağlıyordu. Teröristlerin başlarına önce ödül konmuştu. Terör örgütünün lider kadrosunun bilhassa Öcalan yakalandıktan sonra, farklı ülkelerin gizli servisleriyle irtibata girdi. Bu kişilerin ortadan kaldırılması örgütün sonunu getirecektir. Bahoz Erdal örgütün dağ ve kırsaldakin stratejilerini çok iyi bilen biriydi. Öldürülmesi örgütü sarsacak. Özgür Suriye Ordusu'nun iştirak ettiği operasyona MİT'in de destek verdiğini düşünüyorum. Bu operasyonla Türkiye terörle mücadele adına önemli bir kazanım elde etmiştir. Karayılan başta olmak üzere diğer örgütün lider kadrosunu da Türkiye'ye getirebilir ya da çeşitli operasyonlarla etkisiz hale getirebilirsek PKK'ya ağır darbe inmiş olur.”

Haberin Devamı

PKK-PYD ilişkisinin kanıtı

SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun:

“Fehman Hüseyin'in öldürülmesi, Türkiye'nin PKK liderlerine yönelik tasfiye operasyonuna başlamış olabileceğini gösteriyor. Reyhanlı saldırısı azmettiricisi Mihraç Ural da Suriye'de öldürülmüştü. Bu, Türkiye'nin terör örgütü liderlerini uluslararası ölçekte tasfiye edebilmek adına ciddi bir kapasite geliştirdiğine işaret ediyor. Bahoz Erdal'ın öldürülüşü, PKK-PYD arasındaki organik ilişkinin de bir kanıtı olarak kayıtlara geçti. Kamışlı, PYD'nin ilan ettiği sözde federasyonun başkenti. Bahoz, HPG'nin doğrudan liderliğini yapmış, PKK'nın uzun dönem Suriye muhaberatıyla ilişkilerini yürütmüş önemli bir isim. Aynı zamanda 2011 Suriye devrimi ardından örgüt tarafından doğrudan PYD'nin askeri kanadı olan YPG'yi tanzimle görevlendirildi. Şahin Cilo ile birlikte PKK/KCK'nın en üst düzey Suriye sorumlusu ve YPG'nin gerçek asker lideri konumundadır.”

Haberin Devamı