Gazete Vatan Logo

Uzmanların adı tek tek sayıldı ama aldıkları maaş açıklanmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi dün İsfalt A.Ş.’nin danışmanlık hizmeti aldığı Eurasfalt A.Ş. ile ilgili yazılı açıklama yaptı

Açıklamada Kılıçdaroğlu’nun sorularına cevap verildi. Uzmanların deneyimleri ve isimleri tek tek sayıldı. Ancak bu uzmanların aldıkları maaşlar hakkında tek bir açıklama yapılmadı. Kılıçdaroğlu’nun “Belli bir ücret ödendi mi, ödendi ise yabancı uzmanların sigorta primleri yattı mı? Ne tür hizmet alındı? Hizmet alındıysa bu hizmet niçin yasa dışı alınıyor? Yasal olarak geliyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan izin alındı mı?” sorusuna şu yanıt verildi: “İSFALT A.Ş. ile Euro Asfalt firması arasında imzalanan danışmanlık ve eğitim sözleşmesi kapsamında Doğu Avrupa’dan çalışma için insan getirilmesi söz konusu değildir. Danışmanlık sözleşmesi yapılan firmanın çalıştırdığı personel ile ilgili çalışma mevzuatından doğan yükümlülüklerinden, ilgili firma sorumludur. Söz konusu iş ‘eğitim ve danışmanlık’ işi dolayısıyla bir ‘hizmet alımı’ olduğundan bir alt taşeron ilişkisi doğmamıştır. İSFALT A.Ş.’nin müteselsilen sorumluluğu da söz konusu değildir. İSFALT A.Ş, ilgili firmanın, imzalanan sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmesi ile ilgili kontrol ve denetimleri eksiksiz olarak yerine getirmiştir.”

Sayıştay’da zarar yok

Açıklamada Kılıçdaroğlu’nun, Sayıştay’ın sadece 2007 denetimleri için geldiği ve olağanüstü rakamda kamu zararı tespit ettiği iddialarına ilişkin olarak da şunlar söylendi: “Kendisi de bir hesap uzmanı olan Sayın Kılıçdaroğlu’nun da bildiği gibi 2007 yılındaki hesapların incelenmesi 2008 yılında sorgulanmaya başlanmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi savunmasını yapmış, ancak sonuçları henüz belli olmamıştır. Birkaç yıl süren ve önceden belli olmayan sonuçlarla ilgili Sayın Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği gibi Sayıştay tarafından belirlenmiş veya sonuca bağlanmış bir zarar söz konusu değildir. 1994 yılından beri düzenli olarak her yıl Sayıştay tarafından denetlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, 2007 yılında 17 bin dosya incelenmiş ve bu dosyalardan sadece 27 tanesi sorgu konusu edilmiştir. Ayrıca, Sayıştay Denetçilerinin yaptığı rutin incelemeler sonucu ortaya çıkan sorguların, bazı basın yayın organlarında ‘Kesinleşmiş Sayıştay Kararları’ gibi sunulmasına, Sayıştay Başkanlığı da 13 Şubat 2009 tarihinde yaptığı bir basın açıklaması ile tepki göstermiştir.”

DANIŞMANLIK VEREN YABANCI UZMANLAR

Açıklamada uzmanların Almanya (Berlin Teknik Üniversitesi), Avusturya (Viyana Teknik Üniversitesi) ve Danimarka’dan geldiği söylendi ve isimleri verildi:

- Prof. Ronald BLAB: AVUSTURYA, Prof.Siegfried HUSCHEK: ALMANYA, Jürgen BALLANDİES: ALMANYA, Herbert TSCHERSİCH: ALMANYA, Siegfried SADZULEWSKY: ALMANYA, Wielfried SCHELLENBERGER: ALMANYA, Dr.Burghard SCHRAM: ALMANYA, Dr.Dieter SCHREYER: ALMANYA, Norbert PİEKARECK: ALMANYA, Manfred LEİCHER: ALMANYA, Andre WALTHER: ALMANYA, Helga BAUMGARTNER: ALMANYA, Ersun GÖRENER: ALMANYA, Mathias KÖRNİG: ALMANYA, Ebehard SCHİRBEL: ALMANYA, Adelheid MEYWALD: ALMANYA, Wilfried HEİN: ALMANYA, Daniel ZİEL: ALMANYA, Anders JACOBSEN: DANİMARKA, Jörg SONNE: ALMANYA, Müller CLEMENS: ALMANYA, Wolfgang BAUMGART: ALMANYA, Berthold BERNHAGEN: ALMANYA, Dr.Burghard HERR: ALMANYA, Andreas POPPE: ALMANYA, Dr.Hans Werner RİCHTER: ALMANYA

Haberin Devamı