Gazete Vatan Logo

Uzmanlar uyarıyor

Şimdi ev almanın tam zamanı!

Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket yaşanacağını söyleyen Fortis Bank Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem, “Benzer bir hareketin konut kredisi faizlerinde de olmasını bekliyoruz. Şu anda konut almak için tüm şartların uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi

Düşen faiz oranları ve ertelenen taleplerin 2009 yılı sonunda konuta olan ilgiyi artırdığına dikkat çeken Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem, “Metrekare fiyatlarının beklentileri göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında yaşanabilecek yukarı yönlü bir hareketlenme, bu yatırımların artı değer olarak geri dönmesini sağlayacak. Konut yatırımları için piyasadaki tüm şartların olumlu olduğu bir dönem yaşıyoruz. Kısacası konut alma zamanı” dedi.

Faiz oranlarında yaşanan düşüşün ardından konut kredisine olan ilginin de yükseldiğinin altını çizen Ertem, konut kredisinde 2010 yılının ilk aylarının 2009 yılının aynı dönemine göre çok daha olumlu geçtiğini söyledi.

Ertem, uygun ortam nedeniyle 2010 yılı sonuna kadar 200 bin kişinin konut kredisi kullanacağının beklendiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Fortis Bank Türkiye olarak, önümüzdeki dönemde ekonomideki yüzde 5’lik büyüme öngörüleri ve ertelenmiş talebin hayata geçmesiyle birlikte oluşan enflasyonist baskı nedeniyle faizlerde yükselme olabileceğini öngörüyoruz. Bir sene önce, aylık toplam maliyeti yüzde 1.50-1.60 seviyelerinden yüzde 1’lerin altına inen konut kredilerinde, 2010 yılının son dönemine doğru itibaren küçük de olsa artışlar yaşanabileceğini düşünüyoruz.”


Kampanyalar avantaj

Bankaların konut kredilerinde birbirleriyle rekabet ederken çeşitli kampanyalarla tüketicilere yeni fırsatlar sunduklarının altını çizen Ertem, Fortis olarak yeni masrafsız kredi kampanyası başlattıklarını hatırlattı. Ertem, “Kampanyamızla, dosya, ipotek ve ekspertiz masrafı almadan sadece sigorta bedellerinin ödenmesi şartıyla müşterilerimize sıfır masraflı mortgage imkanı sağlıyoruz. ’Mortgage Taksitlerini Ucuza Getirin’ kampanyamızla ise, bankamızdan ya da başka bir bankadan kredi almış müşterilerimize, kredilerini daha iyi koşullarla revize etme olanağı sunuyoruz. Ayrıca, müşterilerimize sağladığımız TaksitSTOP olanağıyla, tüm mortgage ürünlerinde yılda 2 aya kadar taksit atlatma imkanı da veriyoruz” dedi.

Konut kredilerindeki uygun faizli fiyatlama politikalarını ilerleyen dönemlerde de sürdüreceklerini kaydeden Ertem, “Önümüzdeki dönemde, değişik ihtiyaçlara cevap verebilen 15 farklı mortgage ürünümüzle pazarda büyümeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.


Ödeyebileceğiniz kadar kredi alın!

Son yıllarda konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenler, alacakları konutla birlikte bir yaşam tarzı da satın almak istediklerini söyleyen Cem Ertem, konut kredisi kullanmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu: “Kira öder gibi ödemeler yaparak, konut sahibi olmak düşüncesi gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Konuta yatırım yapmak, birçok kişi için önemli bir karar özelliği taşıyor. Bu kararı alırken müşterilerimize aylık ödeme güçlerine göre kredi talebinde bulunmalarını öneriyoruz. Ayrıca, kredi başvurusunda bulunacak kişilerin kredinin komisyon, masraf ve faiz dahil toplam maliyetini de dikkate almaları gerekiyor. Diğer yandan, kredi başvurusunda bulunacak müşterilerimize, olası risklere karşı kendilerini işsizlik, ferdi kaza, kredili hayat, yangın gibi sigorta ürünleriyle koruma altına almalarını da tavsiye ediyoruz.”


Mortgage faizleri yılın son çeyreğinde artabilir

YapI Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, yurtdışındaki gelişmelere ve Merkez Bankasının “çıkış stratejisi” ile ilgili yapmış olduğu açıklamalara bağlı olarak piyasada faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin bir beklenti oluştuğunu kaydetti. Bu paralelde konut kredisi faizlerinde de yükselme başladığını ve devam edebileceğinin altını çizen Erdem, “Bizim beklentimiz özellikle yılın son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından 150-200 baz puana yakın bir faiz artırımı olabileceği yönünde... Morgage faizlerinin de bu paralelde yükselmesi söz konusu olabilir” dedi. Yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler ile piyasa koşullarını dikkate alarak genel faiz seviyesindeki değişimler paralelinde gerekli ayarlamaların yapılmasının söz konusu olabileceğini belirten Erdem, 2009 yılı boyunca konut kredisi faiz oranlarında çok ciddi düşüşler yaşandığını ifade etti. Piyasadaki ortalama faizlerin orta ve uzun vadede sene başında yüzde 1.66’lardan sene sonunda yüzde 1’lerin altına kadar gerilediğini hatırlatan Erdem, şunları kaydetti:

“Faizlerdeki düşüşler, taksit tutarlarını da düşürdüğü için kredi kullanmak için geliri yeterli olanların sayısını artırdı. Kredilerin erişilebilir olması ise insanların ev almak için hamle yapmasına neden oluyor. Bu paralelde düşük faizin emlak satışları üzerinde her zaman olumlu etkisi vardır. Ancak konut pazarında çok sayıda inşaat projesinin olması, proje bazlı kampanyaların devam edeceği beklentisi, konut fiyatlarındaki durağan seyir ve ilkbahar yaz döneminin getirdiği mevsimsel olumlu etkiler sebebiyle satışlarda önemli bir gerileme beklemiyoruz.”


Konut kredisi pazarının yıllık büyümesi % 25 oldu

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut fiyatlarının kriz öncesi seviyelerine dönmemesi, faizde de aşağı bir yön beklenmediği için, şu anda optimum koşulların bulunduğu ve konut alımı için fırsat zamanı olduğu görüşünü taşıdıklarını bildirdi.

Yüzde 1.5-2 seviyelerinde aylık büyüme ile devam eden konut kredisi pazarının bu yılın Nisan ayında yüzde 3.5 aylık büyüme ile rekor kırdığını ve 47 milyar lira sınırına dayandığını anlatan Tözge, kriz zamanında 37 milyar liraya gerileyen pazarın yıllık büyümesinin yüzde 25’e vardığını kaydetti.

Üç yıldır Türkiye genelinde gerçekleşen tapudaki satış adetlerinin de 1.3 milyon adet olarak seyrederken, 2009 yılında 1.5 milyonu aştığına işaret eden Tözge, pazarın bu büyümesinde, tarihi düşük seviyelere gerileyen faizler ve kriz öncesi değerlere yükselmeyen konut fiyatlarının yarattığı fırsatın etkili olduğunu vurguladı.

Tözge, “Tüketicilere, her zamanki mesajımızı hatırlatmak istiyoruz. Beğendikleri, içlerine sinen ve bütçelerine uygun bir konut bulduklarında değerlendirmeliler. Konut fiyatları ve faizler ters ilişkili olduğundan uygun finansman koşulları oluştuğunda almak istedikleri evin fiyatı yükselmiş olacaktır. Bu iki bileşene baktığımızda, konut fiyatlarının kriz öncesi seviyelerine dönmemesi, faizde de aşağı bir yön beklenmediği için, şu anda optimum koşulların olduğunu ve konut alımı için fırsat zamanı olduğunu düşünüyoruz. Sezon itibariyle Mayıs-Haziran aylarının da konut piyasası ve dolayısıyla konut kredileri için hareketli geçmesini bekliyoruz” dedi.


Konut kredisi için ortalama 60.500 TL talep ediliyor

BaĞImsIz karşılaştırma sitesi Enuygun.com, talep dışında konut fiyatlarının değişimini etkileyen inşaat sektörü gelişmeleri üzerine bir analiz gerçekleştirdi. Bu analize göre konutta stok eritmek, bina inşaat maliyetlerindeki son üç yıldaki artış nedeniyle daha önemli hale gelirken sektörde arz fazlalılığıyla oluşmuş mevcut rekabetin de derinleşmesine sebep oluyor. Özel sektör inşaat şirketlerinin konutta inşaat yapma isteği 2009 yılında bir miktar artsada, seneyi 2007 seviyelerinin altında kapatmış olmaları dikkat çekiyor. Bu nedenle 2010 yılında konut kredisi faizlerinin düşmesiyle artması beklenen talebin konut fiyatlarına olası artırıcı etkisinin, sektördeki rekabet ile dengelenebileceği düşünülüyor. Öte yandan Enuygun.com kullanıcılarının 2010 yılında bankalara ilettiği konut kredisi taleplerinin ortalama vadesi 93 ay, ortalama kredi talep tutarı ise 60.500 TL seviyesinde oldu.


Faiz artırımları konut kredisine yansır

Garantİ Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise tüm dünyada faiz oranlarının rekor sayılabilecek düşük seviyelerde seyrettiğini ve bu durumun bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini ifade etti. Bununla birlikte Türkiye de dahil birçok ülkede büyümenin pozitife döndüğüne ve enflasyonda artış eğiliminin başladığına dikkati çeken Onaran, bu durumun geçmişte finansal krizle mücadele için alınan bazı önlemlerin devreden çıkarılmasına neden olduğunu, ilk aşamada para piyasası mekanizmalarında değişiklikler yapılmaya başlandığını, konjonktürdeki bu değişimin bankaların fonlama maliyetlerini artırmaya başladığını belirtti. Onaran, “Faizlerin değişen piyasa koşullarına göre ayarlaması olarak değerlendirebileceğimiz artırımı da bu çerçevede görmek gerekir. Yılın ikinci yarısında başlayacak bir genel faiz artırımı yapılması bekleniyor. Bu artış, konut kredisi faizlerine de doğal olarak yansıyacaktır. Ancak artış sonrasında bile, konut kredisi faiz oranlarının son derece makul seviyelerde olduğunu ve bu durumun süreceğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Konut sektöründe talebin 2009’un son çeyreğinden bu yana giderek artan bir şekilde yoğun olarak devam ettiğinin altını çizen Onaran, “2010’un ilk çeyreği için konut kredisi sektörü açısından şimdiye kadar yaşadığımız en iyi dönemdir diyebiliriz. Faiz artırımı, bu eğilime olumsuz yansımadı. Önümüzdeki dönemde de bu anlamda olumsuz bir yansıma beklemiyoruz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı