Gazete Vatan Logo

Uzmanlar ne diyor?

Ali Ağaoğlu (Vatan Gazetesi yazarı): Borsa bu yıl 35 bin puanı görebilir

Borsada 22.500’den başlayan yükselişte Cuma günü, 29.914’ten geçen 200 günlük hareketli ortalamaya çok yakın olan 29.896’ya kadar gelindi. Kısa vadede yükseliş hız kesecek ve bir düzeltme yaşanacak diye düşünüyorum. Kısa vadeli zirvenin görüldüğü varsayımıyla düzeltmede önce 27.100 ardından da 26.250 seviyelerini görebiliriz. ABD’de 19 banka için yapılmakta olan “stres testi” ve akabinde alınacak önlemlerle önümüzdeki dönemde neler olacağı daha net şekillenecektir.

Başarılı olunması ve önlemlerin tüm dünyada olumlu sonuçlar vermesi durumunda, borsalarda yeniden bir yükseliş dönemi yaşanacaktır. Yakın vadedeki 25.000-26.500 aralığındaki düşüş sonrasında yıl sonuna kadar 35 bin seviyeleri görülebilir.

Sevgi Aytekin (Alternatifbank Döviz Masası Şefi): Portföylerde dolar bulundurulmalı

Döviz riski (borcu) olanların bu riski kapatmalarını tavsiye ediyorum. Global ekonomiler çok farklı bir dönemden geçiyor. Faizler düşerken işsizlik artıyor ve ülkeler üzerinde risk var. Dolarda da yükseliş hareketleri görülebilir. Faizlerin yüzde 9.5 seviyelerinde olduğu gözönüne alındığında yatırımcılar bir miktar döviz alabilir.

Yılsonunda döviz kurlarının hangi seviyede olacağını şu andan kestirmek biraz zor. Çünkü kurlar üzerinde etkili olan birçok neden var. Örneğin euro/dolar paritesinin yılın geri kalan kısmında nasıl bir seyir izleyeceği ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alan global krizin nasıl boyut kazanacağı belirsiz. Bizim kurum olarak yılsonuna ilişkin dolar tahminimiz 1.65-1.70 TL aralığında.

Ali İhsan Gelberi (Garanti Bankası Ekonomik Araş. Müdürü): Kısa vadede mevduat cazip

Mevduat faizlerinin ne kadar daha düşeceği Merkez Bankası’nın faizleri ne kadar daha indireceğine bağlı. Yüzde 9.75 seviyesinde olan gecelik faizler yeni indirimlerle yüzde 9 ya da yüzde 8.75’e kadar inebilir. Bu da mevduat faizlerinin yüzde 10’a gerileyebileceği anlamına geliyor. Parasını kısa vadeli yatırım araçlarında değerlendirmek isteyenler mevduatı tercih edebilir. Uzun vadede ise özellikle enflasyona endeksli devlet tahvilleri yatırımcılar için oldukça cazip. Bu tür kağıtlar sayesinde yatırımcılar paralarını enflasyona karşı koruyabiliyorlar ve altı ayda bir kupon ödemesi alabiliyorlar. Son yapılan enflasyona endeksli kağıtların reel getirisi yüzde 12 civarındaydı. Bu daha sonra ikinci el piyasada 1 puan kadar geriledi.

Murat Sağman (Finansbank Özel Bankacılık Müdürü): Bono faizinde % 12’nin altı zor

Merkez Bankası’nın ölçülü indirimden bahsetmesi faiz indirimlerinin süreceğini gösteriyor. 50-75 baz puanlık indirim daha yapılabilir. Ancak bono faizlerinde yaşanan hızlı düşüşün ardından faizlerin yüzde 12’nin altına kalıcı olarak inmesi şu aşamada biraz zor. Mayıs ayında Hazine’nin 16 milyar TL’lik yüklü iç borç geri ödemesi var. Vergi gelirlerinin düştüğünü göz önünde bulundurursak Hazine itfasından fazla borçlanabilir. Bu da faizlerin yüzde 12’nin altına inmesini engelleyecek nedenlerden biri. Yatırımcılar “sepet” oluşturabilirler. Portföyün üçte ikisi TL, üçte biri de ağırlıklı dolar olmak üzere döviz cinsinden olmalı. TL enstrumanları yüzde 60-70’i mevduat, yüzde 10-20’si bono ve yüzde 10’u da hisse olabilir.

M. Ali Yıldırımtürk (Altın Piyasası Uzmanı): Altının yıldızı sönecek

Önümüzdeki dönemde global krizde bir miktar yatışma alacağını bunun da altın fiyatlarında düşüşe neden olacağını düşünüyorum. 2-3 sene içinde altın fiyatlarında yüzde 40 civarında bir düşüş olabilir. 865 dolar seviyelerinde olan altının onsu Mayıs ayında 800-830 dolara düşebilir ve Haziran’da 850 dolara çıkabilir. Temmuz’dan sonra da 630-650 dolar seviyeleri görülebilir. İçeride ise altın fiyatları dolar kuruna bağlı hareket ediyor. 45 TL olan 24 ayar altın, Temmuz’da doların 1.50 TL ve onsun 630-650 dolar olacağı varsayımına göre, 35 TL’ye inebilir. Bu da yüzde 20’lik bir düşüş anlamına geliyor. Ağustos’tan sonra Ekim sonuna kadar yeniden 40 TL’ye tırmanış bekliyor. Yılsonu ise 24 ayar altın 35-40 TL aralığında olur.

Haberin Devamı