Gazete Vatan Logo

UZMANLAR: Psİkolojik Üstünlük TSK’ya geçtİ


Başer:Karmaşık ve güç bir harekat ama başarılı
TERÖRLE Mücadele eski Koordinatörü emekli Orgeneral Edip Başer; “Operasyon, zor koşullarda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin titiz planlaması sonucu yapılan başarılı bir harekattır” dedi.
Harekatın PKK’yı ’beyinsiz’ bırakma amacı taşıdığını belirten Başer, şöyle dedi: “Tahminim, operasyonlar değişik zaman ve hacimlerde sürecek. Operasyonun psikolojik hedefi, TSK’nın aldığı görevi yerine getirmek için ne kadar hazır ve kararlı olduğunu göstermek. TSK’nın, bu kadar teknik detay gerektiren harekatın planlanması ve uygulanmasında gösterilen başarı son derece gurur vericidir. Eğer bu siyasi kararlılık daha önce dile getirilseydi, TSK bu kadar ağır kayıplar vermezdi.”

“Hükümet askerlere direktif vermekte gecikti”

Onur Öymen (CHP Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili): Operasyon çok yararlı olmuştur. Kuvvetle destekliyoruz. Silahlı Kuvvetlerimiz’in gece şartlarında, yabancı bir ülke topraklarında havadan ikmal yapma gibi ileri teknolojiyi kullanarak, hedefleri doğru tespit edip, tahrip etmesi, Türkiye’nin sahip olduğu gücü göstermesi açısından önemlidir. Bu operasyon, Türkiye’nin Irak hava sahasına giremeyeceği inancını ortadan kaldırmış ve yıkmış ayrıca Türkiye’ye psikolojik üstünlük sağlamıştır. Ancak mutlaka kara unsuru da olmalı. Operasyon ile PKK’nın beli kırıldıktan sonra, Irak hükümetinin ’Gidemiyoruz o dağlara, güvenliği sağlayamıyoruz’ deme şansı da kalmayacaktır.

‘Kara harekatı olmadan sonuç elde edilemez’

Erdal Sipahi (MHP İzmir milletvekili, emekli Tümgeneral): Operasyonla terör örgütüne darbe vuruldu. Ancak bunun sonuçları, havadan çekilen fotoğrafların incelenmesiyle, böldeki istihbarat unsurlarının araştırmalarıyla zamanla ortaya çıkacak. Şunu da belirtmek gerekir ki, kara harekatı olmadan büyük sonuçlar elde edilemez. Bu tür operasyonlar, psikolojik olarak etkiler ve örgütün bazı üst düzey yöneticilerinin ölümüne yol açar. TBMM’de tezkere çıkmasına rağmen, hükümet yurt dışında yaptığı temaslarla gecikmeye neden oldu. Hava koşullarının bozulması nedeniyle askerimiz tabiat şartlarıyla da mücadeleye sürüklendi.

‘Geciktiğini düşünüyoruz’

Muhsİn Yazıcıoğlu (BBP Genel Başkanı): Geciktiğini düşünüyoruz. Kışa rağmen operasyon yapılabileceğini ve Türk devletine silah çekerek terör yapanlara karşı müsamaha gösterilemeyeceğini gösteren bir kararlılık ifadesi olarak değerlendiriyorum. Teröristlerin yapması gereken en doğru hareket teslim olmaktır. Devletin şefkatine sığınmaları ve bu yanlış yoldan dönmeleridir. Devlet ’teslim ol’ çağrısı yapar, teslim alır; eşkıyayla pazarlık yapılmaz.

Bir merkez dünyaya sağlıklı bilgi vermeli

Nüsret Kandemir (Emekli Büyükelçi): Uluslararası haber ajansları operasyona ilişkin ilk geçtikleri haberde, sivillerin yaşadığı köylerin bombalandığı, 1 kadının öldüğünü duyurdu. Bu konuya odaklı bir merkez oluşturularak, ulusal ve uluslararası kamuoyuna sağlıklı ve doğru bilgi akışının sağlanması gerekmektedir.

“Psikolojik üstünlük TSK’ya geçti”

Ercan Çitlioğlu (Terör uzmanı, stratejist): Kandil Dağı başta olmak üzere Irak’ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgelerine yapılan operasyon sonucu, psikolojik üstünlük Türk Silahlı Kuvvetleri’ne geçti. Kandil’dekiler artık kendilerini güvende hissedemeyecek. Operasyonlar sürecektir. Ancak Irak’ın kuzeyindeki yönetim ’operasyonun etkisini kırmak’ için, karşı psikolojik harekata geçecektir. Buna dikkat etmek gerekir.

Haberin Devamı