Gazete Vatan Logo

Uzman ne diyor?

15 Ekim’de açıklanacak ‘Vizyon Belgesi’ndeki açıklanacak konuların bazıları belli olmaya başladı. Ezberden vazgeçilmesi, uygulamalı eğitim ve öğretmenlerin eğitilmesi açısından bakarsak bu niyetler çok önemli. Aslında bundan önceki dönemlerde de eğitimde ezberden uzaklaşma, uygulamaya dayalı eğitim, öğretmenlerin eğitimi hep konuşuldu. Niyet olarak ortaya da kondu. Bir bölümü kısmen gerçekleşti bir kısmı ise niyette kaldı. Şimdi burada da MEB’in iyi niyetli olduğu görülüyor ama bizim ihtiyacımız olan bunların niyet düzeyinde kalmayıp hayata geçirilmesi.

Teker teker incelersek, ne LGS’de ne de üniversite giriş sınavlarında çocuklara ezber sorulmuyor. Ama sosyal bilimlerde çocukların belli tarihleri bilmesi isteniyor. Sorulan sorulara cevap verebilmesi için tarihleri bilmesi şart ya da sorulan matematik sorusuna doğru cevap verebilmesi için formül bilmesi gerekiyor. Bunları ise ezberleyerek değil uygulamaya dayalı eğitim ile öğrenerek başarabilir.

Yeni alınan kararlar arasında dikkat çeken başka bir konu ise EBA. Bence çok güzel bir uygulama. İnteraktif yöntemlerle çocuk sistemin içine çekilecek. Eğitim renklenecek. Öğretmen ile öğrenci arasındaki etkileşim artacak. Ama bunlar da önceden konuşulmuş ama uygulaması olmamıştı. Atıl kapasite ne kadar hayata geçirilebilecek soru işareti. Söylevler güzel ama icraat burada ön plana çıkacak. Sorunların ne olduğu belli. Çözüm için neler yapılacak. Uygulama aşamasında bunları göreceğiz. Gerçekleşmesi için de el ele vereceğiz.

Haberin Devamı