Gazete Vatan Logo

Uzman erbaş özlük hakları | Uzman erbaş özlük haklarında iyileşme olacak mı?

Uzman erbaş özlük haklarında iyileşme olacak mı? sorusu bugünlerde uzman erbaşların gündeminden düşmüyor. Konuyla ilgili Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği Genel Başkanı Ömer Doğan da uzman erbaşların özlük haklarının iyileştirilmesini isteyerek, sağlık, ekonomik ve özlük haklarına yönelik düzenleme yapılmasını istedi. Peki, Uzman erbaş özlük haklarında iyileşme olacak? İşte uzman erbaş özlük hakları hakkında merak edilenler…

Uzman erbaş özlük hakları | Uzman erbaş özlük haklarında iyileşme olacak mı?

Uzman erbaş özlük haklarında iyileşme olacak? sorusu bugünlerde uzman erbaşların gündeminden düşmüyor. Konuyla ilgili Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği Genel Başkanı Ömer Doğan da uzman erbaşların özlük haklarının iyileştirilmesini isteyerek, sağlık, ekonomik ve özlük haklarına yönelik düzenleme yapılmasını istedi. Peki, Uzman erbaş özlük haklarında iyileşme olacak? İşte uzman erbaş özlük hakları hakkında merak edilenler…

Uzman erbaşlar özlük haklarının iyileştirilmesini istedi. Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği Genel Başkanı Ömer Doğan: "Doğu görev sürelerimizin subay, astsubaylarda olduğu gibi düzenlenmesini, aile bütünlüğümüzün sağlanmasını istiyoruz. "Geçici görevlendirmeler şark hizmetinden sayılmamaktadır. Atama yönetmeliğinin düzenlenerek geçici görevlendirmelerin doğu görev sürelerinden düşürülmesini talep etmekteyiz"

Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği (TUZED) Genel Başkanı Ömer Doğan, uzman erbaşların sağlık, ekonomik ve özlük haklarına yönelik düzenleme yapılmasını istedi.

Haberin Devamı

Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan aralarında emeklilerin de bulunduğu uzman çavuşlar, "Uzman çavuşlar sosyal tesislere, ordu evlerine alınsın", "Uzman çavuşlar muvazzaf olmak istiyor", "Uzman çavuşların atama yönetmeliği yok" yazılı pankart taşıdı.

TUZED Genel Başkanı Ömer Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatanın bölünmez bütünlüğü için silahlı kuvvetlerin kendilerine verdiği görevi yerine getirirken bir an bile tereddüt etmeden şehit, gazi olmayı şeref ve onur bilerek her türlü vazifeyi yerine getirdiklerini söyledi.

Meslekte 20 yıl başarıyla hizmet etmiş bir uzman çavuşla göreve yeni başlayan uzman çavuş arasında maaş yönünden fazla fark bulunmadığını anlatan Doğan, ön lisans ve lisans mezunu uzman çavuşların astsubaylığa geçirme oranının yüzde 5'lerden yüzde 30'lara çıkarılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Sayılarının 200 bini bulduğunu belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Bizlerin de aileleri ve çocukları var. Ailemizle sevdiklerimizle birlikte zaman geçirmek, çocuklarımızla birlikte oyun oynamak, onlara baba sevgisi, baba şefkatini verebilmek istiyoruz. Bunun için doğu görev sürelerimizin subay, astsubaylarda olduğu gibi düzenlenmesini, aile bütünlüğümüzün sağlanmasını istiyoruz. 20 yıl TSK'de görev yapan bir uzman çavuşun meslek hayatının 16 yılı doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde iç güvenlik harekâtında geçmektedir. Bu görev süresinin yarıdan fazlası aile ve ev götürülemez garnizonlarda geçmektedir. Geçici görevlendirmeler şark hizmetinden sayılmamaktadır. Atama yönetmeliğinin düzenlenerek geçici görevlendirmelerin doğu görev sürelerinden düşürülmesini talep etmekteyiz."

Haberin Devamı

Doğan ayrıca 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun 5'inci maddesinin iptal edilerek uzman erbaşların muvazzaf olarak görev yapmalarını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Uzman çavuşların bir yıl içerisinde 90 gün rapor aldığı takdirde TSK ile ilişiğinin kesildiğini vurgulayan Doğan, "Örneğin babasına karaciğerinden parça veren uzman çavuş, mesleğinden ihraç edildi. Uzman çavuşlar ailesi, sevdikleri ve mesleği arasında seçim yapmak zorunda bırakılmamalı." dedi.

Haberin Devamı

Doğan, sağlık yönetmeliğinde kendileriyle ilgili değişiklikler yapılmasını, 926 sayılı personel kanununda subay ve astsubaylar gibi uzman çavuşların da aynı özlük haklarına sahip olmalarını istedi.

UZMAN ERBAŞ ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?

a. Eşinin doğum yapması, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinin her birinde isteği üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine yedi güne kadar,

b. Doğumda veya doğum sonrası aylıklı izin veya analık izni süresi içerisinde eşinin ölümü halinde, isteği üzerine uzman erbaşa anne için öngörülen süre kadar,

c. Yangın, deprem, su baskını gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde otuz güne kadar,

d. En az %70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az %70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması halinde, hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar, mazeret izni verilebilir. Verilen mazeret izinleri yıllık izne mahsup edilmez. İzinler ilgili mevzuat esaslarına göre düzenlenir.

Haberin Devamı

Uzman erbaşlar ve kanunen bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tüm sağlık işlemleri hakkında 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu hükümleri uygulanır.

Uzman erbaşların ilk sözleşmeleri 2 yıldan az 5 yıldan fazla olmamak üzere yapılır ve Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler. Müteakip sözleşmeleri, bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla azami 52 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir.

Sözleşmenin imzalanmasından sonra ilk beş aylık intibak dönemi içerisinde göreve intibak edemeyenler ile ayrılmak isteyenlerin sözleşmeleri feshedilerek, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Peşin olarak ödenen aylık ve aylık ile birlikte ödenen diğer tüm özlük haklarının çalışılmayan günlere ait kısmı geri alınır.

Uzman erbaşlar ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zati tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmi veya sivil elbise ile zati tabancalarını göze görünmeyecek bir şekilde taşıyabilirler. En az on yıl görev yapıp Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanlara, istifa veya istifa etmiş sayılmak suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan subay ve astsubaylar gibi; emeklilik durumunda ise, emekli subay ve astsubaylar gibi silah taşıma ruhsatı verilir.

Kuvvet Komutanlıklarınca teklif edilen ve Milli Savunma Bakanlığınca onaylanacak kontenjan oranında yapılacak sınavlarda başarılı olan uzman erbaşlar astsubay çavuşluğa naspedilirler.