Gazete Vatan Logo

Uzman ekiplerle sektörel vergi denetimi can yakacak

Maliye vergi kaçağına son vermek için sektör uzmanı yedi kişilik müfettiş timlerini harekete geçiriyor. Vergi denetimleri kira gelirlerinden, halk otobüslerine kadar her çeşit kazanca yönelik olacak

2004 vergi tahsilatını artırmaya dönük yeni önlemler geliyor. Kira gelirlerinden, halk otobüslerine kadar her çeşit kazançtaki vergi tahsilatını artıracak yeni vergi denetimleri hayata geçirilecek. Tüm yurtta defterdarlıklar kanalıyla uygulanacak önlemleri kararlaştırmak amacıyla yarın (9 Şubat) vergide denetim zirvesi toplanacak. Zirve kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Tekirdağ gibi vergi geliri en yüksek 16 ilin defterdarı Ankara'da biraraya gelecek.

Zirvede ele alınacak konuların başında "sektörel bazlı" denetimlerin tüm yurtta yaygınlaştırılması yer alıyor. Buna göre çarşı pazar gezmek yerine 7'şer kişiden oluşan vergi denetim ekipleri birer sektör üzerine eğilecek, o sektörün gelir - kazanç sürecini inceleyecek, uygun olmayan beyanlarda 'sondajlama'ya gidecek. Bu kapsamda kira kontratları, vergi iadesi zarflarından ayrılarak özel incelemeye alınacak. Beyan edilmemiş kira kontratları ile düşük beyan edilmiş olanlar tespit edilecek. Kiracının verdiği kira kontratları ile o konutun ev sahibinin gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan ettiği tutar karşılaştırılarak şüpheli olanlar vergi denetmenleri tarafından yerinde incelenecek. Sektörel denetimlerden halk otobüsü işletenler de nasibini alacak. Halk otobüsü işletmecilerinin aldıkları bilet sayısı belediyelerden istenecek. Ardından bu kayıtlarla, bilet sayısı üzerinden ödenen KDV ile beyan edilen Gelir veya Kurumlar Vergisi tutarları karşılaştırılacak ve uyumsuz beyanlara tek tek işlem yapılacak. Bu uygulamalar resmi kayıtların karşılaştırılması suretiyle her sektör için gerçekleştirilecek.

Ankara'daki ilk uygulama iyi sonuç verdi
Vergi zirvesinde Ankara Defterdarlığı tarafından bir yıl önce başlatılan ve büyük umut veren sektörel denetim tecrübeleri diğer illere aktarılacak. Ankara'da 2002 vergi gelirlerinde bir önceki yıla göre artış yüzde 17 iken, bu oran 2003 yılında yüzde 34'e çıktı. Kıskaca alınan 700 halk otobüsü işletmecisinin beyanlarında 40 trilyonluk eksiklik bulundu. Ayrıca, vergi iadesi zarflarındaki kira kontratları ile ev sahiplerinin beyanlarının karşılaştırılmasıyla 170 trilyonluk gayrimenkul sermaye iradı sağlandı.

Haberin Devamı