Gazete Vatan Logo

Uzman diyetisyenden altın öneriler

Uzman diyetisyenden altın öneriler

Küçükçekmece'de düzenlenen “Sağlıklı Besleniyor Muyuz?” konulu söyleşide diyetlerle ilgili bilgi veren Uzman Diyetisyen Ezgi Sakar, medyatik diyetlere dikkat çekerek, “Medyatik diyetler, kontrol altında olmayan, 70 kilo bir insanla 150 kilonun aynı programı uyguladığı diyetlerdir. Kişinin gereksinimine göre düzenlenmemiştir” dedi.

Küçükçekmece Belediyesi sağlık söyleşileri kapsamında Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’ne konuk olan Uzman Diyetisyen Ezgi Sakar, “Sağlıklı Besleniyor Muyuz?” konulu söyleşide Küçükçekmecelilerle buluştu.

Diyetlerle ilgili bilinmeyen ve yanlış bilinenleri katılımcılara aktaran Ezgi Sakar, haftada 3 kilodan fazla kilo kaybının sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, diyetlerle ilgili şu anektodlara dikkat çekti: “Diyet yapanlar karbonhidrat, pilav, makarna ve ekmeği keserler. Sebzeye ağırlık verirler. Halbuki bu büyük bir yanlış. Çünkü vücudun karbonhidrata da ihtiyacı var. Tabi ki iki tabak pilav yiyin demiyoruz ancak birkaç kaşık da ihtiyacı karşılayabiliyor. Bunun yan ısıra sebze -meyveyi diyet yapanlarda 5 porsiyon öneriyoruz. Tokluk hissi yaratıyor. Ancak günümüzde özellikle kadınlar, meyve yerine kuruyemiş ve hamurlu gıdalar tüketmeyi tercih ediyor. ”

Haberin Devamı

Uzman diyetisyen Sakar, günde 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini de vurguladığı konuşmasında, “Diyet yapıyorum diye uzun süre aç kalmak doğru değil. Bütün gün açım ama kilo veremiyorum diyor hastalarımız. Aç kalmak önemli değil. Vücudumuz çiçek gibidir, yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir” diye konuştu.

MEDYATİK DİYETLERE DİKKAT

Medyatik diyetlerin de bir çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini belirten Ezgi Sakar, bu diyetlerle kısa zamanda çok kilo kaybı yaşandığını ve bu diyetlerin bu sebepten popüler olduğunu ifade ederek, “Medyatik diyetler, kontrol altında olmayan, 70 kilo bir insanla 150 kilonun aynı programı uyguladığı diyetlerdir. Kişinin gereksinimine göre düzenlenmemiştir. Zayıflattığı öne sürülür ancak pek çok yan etkileri de vardır. Su ve kas kaybına sebep olabilirler. Kolestrol yükselir, damarlarda plaklar oluşturur ve ani ölümlere sebep olabilirler” dedi.

Haberin Devamı

Uzman diyetisyen, söyleşide katılımcıların sorularını da yanıtladı.