Gazete Vatan Logo

Uzayda bir yıl kaldı ikiziyle DNA’sı değişti

ABD’li Astronot Scott Kelly uzayda geçirdiği bir yılın ardından dünyaya döndü.

Uzayda bir yıl kaldı ikiziyle DNA’sı değişti

ABD’li Astronot Scott Kelly uzayda geçirdiği bir yılın ardından dünyaya döndü. Döndüğünde ise genetik olarak başka bir insandı. Genlerinin önemli bir bölümünün ikiziyle artık uyuşmadığı ortaya çıktı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) araştırmasına göre uzayda bir yıl geçirmek DNA’yı değiştiriyor. Uzayda bir yıl geçiren ABD’li Astronot Scott Kelly ve dünyadaki tek yumurta ikizinin DNA’ları karşılaştırıldı. Kardeşlerin artık genetik olarak birbirlerinin eşi olmadığı görüldü. Testler Astronot Scott Kelly’nin genlerinin yüzde 7’sinin uzay görevi sırasında değişim gösterdiğini ortaya koydu.

Uzay yolculuğu stresi

Yani ABD’li astronot, uzaya gitmeden önceki Scott Kelly ile genetik olarak aynı insan değil. Değişen DNA yapısına “uzay genleri” adını veren araştırmacılar, astronotun birçok biyolojik özelliğinin etkilendiğini ortaya çıkardı. Astronotun metabolizması, bağışıklık sistem ve, ‘hücre yapısı’nın uzay yolculuğu ile değiştiği ifade ediliyor. Kelly’nin hücrelerinin yeterince oksijen alamadığı da ortaya çıktı. Bağışıklık sisteminin ise aşırı alıştığı belirtiliyor. Değişime uzaydaki kozmik radyasyonun yanı sıra, uzay yolculuğunun getirdiği stresin yol açtığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Araştırma, 3 yıl sürmesi beklenen Mars yolculuğundaki zorlukları aşmak açısından büyük öneme sahip. Ancak uzmanlar bu konuda çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.