Gazete Vatan Logo

Uzayda 340 gün kaldı: Boyu 5 santim uzadı 0.01 saniye gençleşti

Amerikalı astronot Scott Kelly 27 Mayıs 2015’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçmuştu. Her şey yolunda gitti ve 340 gün sonra yeryüzüne döndü. İşte Kelly’nin uzay macerası

Uzayda 340 gün kaldı: Boyu 5 santim uzadı 0.01 saniye gençleşti

Kelly, yörüngede kaldığı süre boyunca Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını oldukça etkin bir şekilde kullandı. Instagram’a yüklediği fotoğrafların ana teması dünyanın renkleriydi.

İkizlerden biri yerde, diğeri gökte

Mark ve Scott Kelly, Nasa’da görev yapan tek yumurta ikizleri. Scott Kelly uluslararası uzay istasyonu ISS’te yaklaşık bir yılını geçirdi. Şimdilerde emekliye ayrılan ikiz kardeşi Mark Kelly, dünya’da kalmış ve kardeşiyle hemen hemen aynı olan genleri nedeniyle NASA uzmanlarına farklı mekanlarda bulunan ikizlerin durumunun biyolojik olarak kıyaslanması için bir imkan sunmuş oldu. NASA’dan yapılan açıklamada, ikizler araştırmasının başlıca hedefinin uzun uzay yolculuklarının insanlar üzerindeki etkisini ortaya çıkartmak olduğu belirtildi.

Kelly, Einstein’ın İzafiyet Teorisi’ne göre 0.01 saniye gençleşerek dünyaya döndü.

Yürümekte zorlanıyorlar

Uzayda uzun süre kalan bir çok astronot yeryüzüne indiklerinde bir süre yürümekte zorluk çekiyor. Kelly Kazakistan’a inen inmez, denge, koordinasyon ve yürüme kontrollerinden geçirilmek üzere, orada kurulan sahra hastanesine alındı. Kelly dünyaya dönünce “Yarım saat çeşitli testlerden geçtik. Bunlardan biri engelli yarış pisti gibiydi. Koşuyor, oturup kalkıyor ve zıplıyorsunuz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Boyu 5 santim uzadı

Kelly uzaydan döndüğünde boyu 5 santim uzadığı görüldü, 2 gün sonra yerçekiminin etkisiyle eski uzunluğuna döndü.

Her gün en az 2 saat koştu

Uzay çalışamları sırasında kaslarını kullanmak zorunda kalamayan Kelly günün en az 2 saatini koşarak geçirdi.

730 litre su içti

Kelly toplamda 730 litre su içti. Uzayda tükettiği sıvının yüzde 93’nün geri dönüşümü oldu. Kelly, tükettiği sıvıları 8 gün içinde tekrar kullandı.

400 deney

Uzayda kaldığı sürece 400 bilimsel deneye imza attı hatta çiçek yetiştirdi.

10 bin dolarlık goril kıyafeti

Kelly bir videoda goril kıyafeti giyip kendini kameraya çekti. Bu çok tartışıldı. Kıyafetin dünyadan uzaya gönderilmesi 10 bin dolara malolmuştu.

Mineral kaybı yaşadı

Uzayda uzun süre kalmak insanda kemik erimesine yol açıyor. Vücudun mineral kaybına bağlı olarak kemikler kırılganlaşıyor, kemik iliği azalıyor. Yeniden yerçekimine dönüldüğünde kemik kırılması ihtimali artıyor. Bir ayda yüzde 1’lik kemik erimesi ortaya çıkabiliyor. Omurga, bacak kemikleri ve diz ekleminde de kemik erimesi görülüyor.

Haberin Devamı

Kasların 3’te biri gitti

Uzayda kas liflerinin üçte bir oranında azalmasına iki hafta yetiyor. Yerçekiminin olmadığı ortamda ayakta durmak, yürümek ve dik oturmak için kullanılan adaleler tembelleşiyor. Astronotlar kaslarının zayıflamaması için uzayda ağır antrenman yapıyor ve günde en az iki saat bütün vücutlarını çalıştırıyorlar. Aksi takdirde uzun süreli uzay uçuşlarında kas liflerinin yüzde 40 oranında eriyebileceği belirtiliyor.

Yüzde 5 zayıflıyorlar

Sınırlı da olsa doğru beslenme bu süreci yavaşlatabiliyor.Daha önceki uzay uçuşları da astronotların uzayda daha az gıda aldıklarını vezamanla yüzde beş oranında zayıfladıklarını ortaya çıkarmıştı.