Gazete Vatan Logo

Elon Musk yeni roketi Spacex'i tanıttı: Uzaya yolculuk nasıl yapılır?

ABD'li roket ve uzay mekiği üreticisi SpaceX'in kurucusu ve Üst Yöneticisi Elon Musk, Ay'a, Mars'a ve farklı gezegenlere insan taşımayı hedefledikleri "Starship" adlı roketin tanıtımını gerçekleştirdi. Ay'a, Mars'a ve farklı gezegenlere insan taşımayı hedefleyen yeni roketle uzaya yolculuk nasıl yapılır?

Elon Musk yeni roketi Spacex'i tanıttı: Uzaya yolculuk nasıl yapılır?

SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk, Ay'a, Mars'a ve farklı gezegenlere insan taşımayı hedefledikleri "Starship" adlı roketin tanıtımını yaptı. SpaceX'in Texas'taki üssünde yeni roketini tanıtan Musk, uzay aracının ''Mk1'' versiyonunun bir ya da iki ay içinde test kapsamında fırlatılacağını söyledi.

Roketin yaklaşık 20 kilometre yüksekliğe çıktıktan sonra dikey iniş yaparak dünyaya geri döneceğini ifade eden Musk, 6 aydan daha kısa sürede ise yörüngeye ulaşmayı ve insan taşımayı denemek istediklerini vurguladı.

Musk, ayrıca Mars'a, Ay'a veya Güneş Sistemi'ndeki herhangi bir noktaya insan ve yük taşıyabilen aracın, misyonunu yerine getirdikten sonra Dünya'ya geri dönüp dikey iniş yapabilecek şekilde tasarlandığını da belirtti.

''Uzaylıların olup olmadığını bilmek istiyorum''

SpaceX'in yeni uzay aracı Starship’in tanıtımında konuşan Elon Musk, “Bildiğimiz kadarıyla biz tek akıllı canlılarız. Belki orada bir yaşam var ama belirtilerini görmedik. Eğer bana, uzaylılar hakkında ne bildiğimi sorarsanız, onların olup olmadığını bilmek istediğimi söylerim. Bunun hiçbir belirtisini görmedim” dedi.

Haberin Devamı

51. Bölge olarak bilinen Homey Hava Üssü’nde uzaylıların bulunduğu yönündeki hikayeler için ‘popüler mem’ nitelendirmesi yapan Musk, Güneş Dünya’yı yok etmeden kurtulmak için sadece 700 milyon yıl süre kaldığını hatırlatarak, uzayı ve diğer gezegenleri araştırma çağrısında bulundu.

Uzay aracının bir-iki ay içerisinde ilk misyonu için fırlatılacağını duyuran Musk, uzay araçlarının tek kullanımlık olmaktan çıkarılıp uzun ömürlü hale getirilmesinin uzay yolculuğunun sürdürülebilirliği için olmazsa olmazı olduğunu kaydetti.

Starship’in ilk uçuşunda dünyaya dönmeden önce yaklaşık 20 kilometre yüksekliğe çıkması hedefleniyor.

Uzaya yolculuk nasıl yapılır?

X Core Lync 4 ateşleme roketi sayesinde kalkıştan 4 dakika sonra 3 bin 564 km hıza ulaşıyor. 58. km’de motorlar kapanıyor ve itme gücü ile 100 km yüksekliğe tırmanıyor. Yer çekimsiz ortamda yaklaşık 7 dakika kalındıktan sonra geriye dönüş başlıyor ve bu süreçte 4G sürati ile adrenalin seviyesi maksimuma çıkıyor. Toplam yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Bu uzay roketi bir pilot bir de uzay turisti olmak üzere 2 kişi taşıma kapasitesine sahip.

Haberin Devamı