Gazete Vatan Logo

Uzaya seyahat için ilk anlaşma

İngiltere ve ABD, ticari uzay taşımacılığı konusunda ilk uluslararası anlaşmayı imzaladı, çalışmalar hızlandı.

Yakın zamanda insanlar artık seyahatlerini başka bir gezegene taşıyacak. Uzay seyahati için hazırlıklar hız kazandı. Amerika ve ingiltere imzaladıkları ticari uzay taşımacılığı anlaşmasıyla işbirliğine başladı.. Böylece insanlık tarihinde uzaya sivil uçuşu kurallara bağlayan ilk uluslararası anlaşma imzalanmış oldu.

Anlaşma, Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık Dairesi, İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, İngiliz Sivil Havacılık İdaresi ve İngiltere Uzay Ajansı arasında imzalandı.Anlaşmayla uzay seyahatine ilişkin güvenlik politikaları, ticari dolaşım aktivitelerinin nasıl olacağı düzenlendi, ülkelerin birlikte çalışabileceği alanlar belirlendi.

Buna göre; taraflara ait uzay araçlarının ABD ve İngiltere'ye giriş çıkışları serbest olacak. yani Amerika'dan kalkıp uzaya giden bir araç İngiltereye inebilecek. Araçların geliştirilip yenilenmesinde işbirliği yapılacak. Ticari uzay taşımacılığıyla bağlantılı konularda kişilerin tedavisi ve araçların bakımı da ortak gerçekleştirilecek. Tıpkı sivil havacılık gibi, uzay uçuşları da merkezi denetim kuruluşları tarafından denetlenecek.

2 yılda turistik uçuşlar, 10 yılda otel Uzayın sivil kullanıma açılması insanlık tarihinde bir ilk olacak. 2 yıl içersinde uzaya turistik uçuşların düzenli hale gelmesi, 10 yıl içinde dünyanın yörüngesindeki ilk sivil otelin hizmete girmesi bekleniyor. Bu da önümüzdeki dönemde sivil kargo taşımacılığının da artacağı anlamına geliyor. Şu anda sadece bazı büyük şirketler, amerika birleşik devletlerinin resmi kargolarını uluslararası uzay istasyonuna taşıyor. Ama bu yükler sivil değil, resmi kargo kapsamında bulunuyor.

Uzmanlar 10-15 yıl içinde sadece sivil uzay uçuşları için özel havalimanlarının hizmete gireceğini tahmin ediyor.Taraflar, konunun gelişimine ilişkin sempozyumlar ve konferanslar organize ederken, çalışma grupları oluşturulacak.

Haberin Devamı