Gazete Vatan Logo

Uzanlar Telsim kredi kartıyla 27 trilyonu 'cep to cep' yapmış

Telsim'i devralan TMSF, şirketin muazzam rakama ulaşan kredi kartı harcamalarıyla karşılaştı. Telsim müfettişi, 2000 yılından 2003 yılına kadar olan 3 yıllık süre zarfında şirketin kredi kartlarına 27 trilyon ödeme yaptığını ortaya çıkardı

Uzanlar'ın 2000 yılından 2003 yılına kadar 3 yıllık süre zarfında; kendilerinin, çalışanlarının ve yakınlarının kredi kartı harcamaları için Telsim'in hesaplarından 27 trilyonluk ödeme yaptığı ortaya çıktı. Bu ödemenin 16 trilyonluk kısmı "kart ödemesi" adı altında kasadan çıkti ama kimin, hangi kartına ödendiği tespit edilemedi. "Kart ödemesi" adı altinda "buharlaştirıldığı"ndan şüphelenilen bu 16 trilyon hakkındaki inceleme sürerken, 11 trilyonluk ödemenin kimin hangi kartina yapıldığı tespit edildi.

3 yılda 27 trilyonluk kredi kartı ödemesi

Telsim Teftiş Kurulu Müfettişi Hünkar İpek, 7 Nisan 2005 tarihinde Telsim nezdinde başlattığı incelemenin ilk kısmını 21 Haziran tarihinde bitirdi. Telsim'in kredi kartları için bankalara yaptığı ödemeleri mercek alana alan Müfettiş İpek, 2000 yılından 2003 yılına kadar Telsim tarafından 46 kişinin 27 trilyonluk kart harcamasının ödendiğini ortaya çıkardı. Bu 46 kişiden bazılarının Telsim'in yöneticileri, bazılarının Telsim'in çalışanları, bazılarının Uzan Grubu'nün diğer şirketlerinin çalışanları olduğunu, bazılarının da Uzan Grubu çalışanları olmadığı halde bu uygulamadan yararlandığını belirleyen Müfettiş îpek, Telsim'in Uzan Ailesi bireylerinin de aralarında bulunduğu bazı eski personele 'business kredi kartı' verdiğini de belirtti.

Telsim'in 2000-2003 dönemi yurtdışı avans /kredi kartları hesabında yer alan kredi karti harcamalarının ve ödemelerinin toplam tutarının 27 trilyon 909 milyar 690 milyon olduğunu tespit eden Müfettiş tpek, raporunda, "Bu kart harcamalarının tamamı, şirket kredi karti ve şahsi kredi karti ayrımı yapılmaksızın şirket merkez kasasından veya şirkete ait banka hesabından ödendi" görüşüne yer verdi.

Soruşturma raporu dava dilekçesi oldu

Müfettiş Hünkar İpek'in 5 numaralı soruşturma raporunu esas alan Telsim, bu raporla birlikte İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Rapor üzerine harekete geçen Telsim denetçileri Salih Oktar ve Lütfi Dalgıç, soruşturma raporunu Telsim'in avukatlarına vererek, sorumlular hakkında dava açılmasını istedi. Telsim'i temsilen denetçiler adına davayı açan 4 avukat, soruşturma raporunu dava dilekçesi haline getirdiler.

Telsim'in mahkemeye yaptığı başvuru doğrultusunda, yaptıkları kredi karti harcamalarını Telsim'e ödeten borçluların malvarlığı üzerine, hem ihtiyati haciz kararı alındı hem de ihtiyati tedbir uygulandı.Dava dilekçesinde 11 trilyon 9 milyarlık kart ödemesinde görev yapan Telsim denetçileri Sinan Yavaş, Metin Öner ve Coşkun Çoroğlu, bu zararın tamamından sorumlu tutuldu. Denetçilerin malvarlığına hem tedbir hem de haciz konuldu.

Uzan Ailesi'nin harcaması 8 trilyonu buluyor

Kredi kartı harcamalarının en büyük kalemi Uzan Ailesi tarafından yapılmış. Telsim, 2000 yılından 2003 yılına kadar Uzan Ailesi için 3 trilyon 787 milyar 157 milyon lira ve 3 milyon 127 bin dolarlık kredi kartı ödemesi yapmış. Toplam Türk Lirası karşılığı ise 8 trilyona ulaşan Uzan Ailesi'nin harcamaları Telsim'in hesaplarından ödenirken, Kemal, Yavuz ve Bahattin Uzan'ın kart harcamasına rastlanmadı.

Alara Koçibey Uzan, Hanife Özlem Uzan ve Yeşim Salkım'ın "Uzan"ken yaptığı harcamalar kaleminde Yeşim Salkım'ın büyük bir farkla önde olduğu görüldü. Yeşim Salkım, 22 aylık süreçte 1 trilyon 281 milyar lira ve 73 bin 832 dolarlık kredi kartı harcamasını Telsim'e ödetmiş.

Esrarengiz isimlerden trilyonluk harcama

Raporda, Türkiye'de çalışma kaydı olmayan 3 kişi adına Telsim şirket kredi kartı çıkarıldığı ve bu kişilerin yaptığı toplam 851 bin 347 dolar ve 65 milyar 237 milyonluk harcamaların yine Telsim tarafından ödendiği belirtiliyor. Diğer kişilerin bir şekilde Uzanlar'la ilişkisi bulunurken, özel limitli ortak kart kullanan Brian Thorn, H. Klaus Tauern ve Marc C. Colomb isimli bu kişilerle ilgili herhangi bir kayıt bulunamadı.

Kredi kartıyla trilyon harcayanların hesaplarında para çıkmadı

Mahkeme, borçlu kişilerin borçları oranındaki malvarlığına hem tedbir hem de haciz koydu. Bankalara yazılar yazıldı. HSBC, yolladığı yanıtta isimleri yazılı 46 kişiden hesapları olanların hesaplarına tedbir koyduğunu bildirdi. Ancak hesaplarına tedbir konulan kişilerin hesaplan boş çıkti. Hesapları boş çıkanlar arasında "fakirlik belgesi" için muhtarlığa başvuran Melahat Uzan da bulunuyor.

Haberin Devamı