Gazete Vatan Logo

Uzanlar'ın Genç Parti'ye 34 trilyon aktardığını gösteren belge bulundu

Uzanlar'ın Telekom Grubu Müdürü Tarkan Sekülü imzalı kısa rapor özetinde Genç Parti için harcanan 34 trilyonun nasıl muhasebeleştirildiği anlatılıyor. Sekülü raporda, "Her şeye rağmen tam izolasyon sağlanamadı" diyor. Savcılık belgeyle ilgili soruşturma başlattı

Uzanlar'ın, Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olarak grup şirketlerinden Genç Parti'ye kaynak aktardıkları, grubun kendi içinde hazırladığı bir raporla ortaya çıktı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Uzan Telekom Grubu Müdürü Tarkan Sekülü'nün yazdığı raporla ilgili soruşturma başlatılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Uzan Grubu'na yönelik operasyonlarda ele geçirilen bir belge, Uzan Grubu'nun Genç Parti'ye aktardığı kaynaklara ilişkin çok önemli bir delil oldu. Grup içi teftiş çalışmalarının bir parçası olan raporda, gruba ait Mavi A.Ş'den 3 Kasım 2002 seçimleri öncesinde Genç Parti'ye 34 trilyon lira aktarıldığı bilgisi verildi.

Raporda, şirket kayıtlarından bu paranın Genç Parti'ye aktarıldığına ilişkin bilgilerin çıkarılmaya çalışıldığı ve bunda büyük ölçüde başarılı olunduğu, ancak bankalar arası yapılan bazı havale (EFT) işlemleri nedeniyle şirket ile Genç Parti arasındaki ilişkinin tamamen yok edilemediği Uzan Grubu yöneticilerine rapor ediliyordu.

Uzanlar'ın Telekom Grubu Teftiş Kurulu Müdürü Tarkan Sekülü tarafından hazırlanarak Uzun Grubu yöneticisi ismail Aydın'a sunulan rapora eklenen "Kısa Rapor Özeti"nde şöyle denildi:

EFT'ler sorun oluyor
"Seçim çalışmaları öncesi ve ertesinde, Mavi AŞ tarafından grubumuz personeli ve bazı organlarına nakit avans yolu ile sağlanan kaynaklar karşılığında ilgili giderlere ait belgeler Mavi AS muhasebe hesaplarına kaydedilmiştir. Şirketin ana faaliyet kapsamında olmayan bu tür giderler için aşağıda belirtilen düzenleme çalışmaları yapılmıştır.

1 Temmuz 2002 ile 31 Aralık 2002 tarihleri arasında katlanılan harcamalar toplamı olan 34 trilyon liranın 10 trilyon liralık kısmı Mavi AŞ'nin olağan faaliyet giderini oluşturmaktadır. Bakiyeyi oluşturan yaklaşık 24 trilyon liranın 4 trilyon liralık kısmı grubumuz şirketlerine fatura edilmek suretiyle dağıtımı yapılmıştır. Geriye kalan yaklaşık 20 trilyon TL'lik giderler toplamı, kurumlar vergisi beyanında 13.3 trilyon lira olarak beyan edilmiştir.

5.7 trilyon TL'lik kısmı ise muhasebe kayıtlarından silinmiştir. EFT havale dekontları incelenmiş, Genç Parti ibaresi taşıyan tüm belgeler fiş eklerinden çıkarılmıştır. Buna rağmen Mavi AŞ ve Genç Parti arasındaki ilişki belge anlamında tamamen izole edilememektedir. Bunun sebebi, harcama kalemleri için bankacılık sistemi vasıtası ile EFT havale metodlarının kullanılmasıdır. Bilgilerinize arz ederim." Operasyonlar sırasında ele geçirilen bu rapor Uzanlarla ilgili yeni bir soruşturmanın da başlamasına neden oldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Uzan Grubu ve Genç Parti yöneticileri hakkında yeni bir soruşturma başlattı. Adalet Bakanlığı daha önce gruptan partiye 3 trilyon aktarıldığım tespit edebilmişti.

Haberin Devamı