Gazete Vatan Logo

Uzanlar'a ağır suçlama

BBDK Başkanı: İmar Bankası'nda çok ciddi boyutta örgütlü ve yasa dışı işlemle karşılaştık

Şaibeli muvazaalı işlemler olmuş
İmar Bankası mudilerinin endişeli bekleyişi sürerken BDDK Başkanı Akçakoca "Bize Uzanlar hiçbir şey teslim etmedi. Manyetik kayıtlarda da silinme tespit edildi" dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkam Engin Akçakoca, İmar Bankası'nda mevduat hesaplarının şu ana kadarki incelemelerinde şaibeli ve muvazaalı işlemlerle karşılaşıldığından, incelemeler özenli bir şekilde tamamlandıktan sonra gerçek hak sahibi mudilere en kısa sürede ödemelerin yapılacağını bildirdi.

Akçakoca, bankanın bilgi işlem operasyonlarını yöneten Uzan Grubu'na bağlı Merkez Yatırım ve Ticaret A.Ş'nin banka kayıtlarını hiçbir şekilde yeni yönetim kuruluna, BDDK ve TMSF'ye teslim etmediğini, manyetik kayıtlarda da tahrifat ve silinmelerin tespit edildiğini, bunların noter huzurunda tutanağa bağlandığını belirtti.

Şok iddialar
Akçakoca bir kısım mudilerin hesaplarının incelendiğini ve ilk aşamada şu sonuçlara varıldığını söyledi:

• Kayıtdışı olan ve bu nedenle ihbar olmaması halinde yerinde denetimlerle de tesbiti mümkün bulunmayan ve ciddi biçimde örgütlü ve yasa dışı olduğu değerlendirilen bir işlemler dizisi ile karşılaşılmıştır.

• Çift kayıt tutulduğu tespit edilen bankanın resmi makamlara bildirdiği ve yaklaşık 750 trilyon lira olarak görülen mevduat tutarının artma ihtimalinin bulunduğu,

• Bu kayıtların bir kısmının son günlerde yapılan fiktif kayıtların yanı sıra offshore hesaplardan aktarılan tutarları da içerdiği,

• Bankanın hazine bonosu satış işlemlerinde belirsizlik bulunduğu görülmüştür.

Uzanlar: İmarbank'ın batışına seyirci kalındı
İmar Bankası'nın TMSF'ye devrinden sonra, mal varlıklarına tedbir konulan Uzanlar, karardan 14 gün sonra, ihtiyati tedbire itiraz etti.

Uzanlar, itiraz dilekçelerinde, ihtiyati tedbirin hukuksuz ve dayanaksız olduğunu iddia etti. Mal varlıklarına tedbir konulmasını gerektiren hukuki zeminin oluşmadığını ileri süren Uzanlar,

"İmar Bankası'nın Fon'a devredilmesi, banka yöneticilerinin kanuna aykırı karar ve işlemleri sonucu ortaklara menfaat sağlamış olmasından değil, BDDK ve Fon'un da kabul ettiği üzere, tamamen, kamu idarelerinin banka ile ilgisi olmayan karar ve tasarrufları sonucu ortaya çıkmıştır" dediler.

Mal varlıkları üzerindeki tedbir nedeniyle, 605 milyon dolarlık Petkim Ihalesi'nin de yapılamayacağını belirten Uzanlar, "Türkiye'nin en büyük özelleştirmesinin yapılması imkanı ortadan kalkmış olmaktadır" savunması yaptılar.

Haberin Devamı