Gazete Vatan Logo

Uzak Doğu’ya 5 yılda 5 bin Simit Sarayı

22 ülkede 426 mağazası bulunan ve 930’unun da sözleşmelerini tamamlayan Simit Sarayı büyümesini sürdürüyor. Master Franchise konusunda sadece Uzak Doğu ile görüşen şirketin, 2018’de imza atması planlanıyor. İmzadan sonra 5 yılda 5 bin mağaza açılacak

Uzak Doğu’ya 5 yılda  5 bin Simit Sarayı

11 bin 250 çalışanıyla 22 ülkede günde 1 milyon müşteri ağırlayan Simit Sarayı, büyümesini sürdürüyor. 1.3 milyar TL cironun yüzde 65’inin yurt dışından geldiğinin bilgisini veren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, hayallerinin bugün gelinen noktanın çok daha ötesinde olduğunu söylüyor.

5 yıl sonra Türkiye’den elde ettikleri cironun toplam cironun sadece yüzde 12’si olacağını da söyleyen Kavukcu, Simit Sarayı’nı hâlâ bir dünya markası olarak görmediğini belirtiyor. Kavukcu, “Birçok noktada planladıklarımızı gerçekleştirdik hatta hedeflerimizi de aştık. İnşallah bir dünya markası olacağız” diyor. 426 mağazası bulunan şirketin hâlihazırda sözleşmeleri tamamlanmış ve açılmayı bekleyen 930 mağazası var. Kısa süre önce Suudi Arabistan’dan Fawaz Alhokair Grubu ile stratejik iş birliği anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Kavukcu, gündemlerinde yeni bir azınlık hisse satışı daha olduğunu açıkladı. Master Franchise olarak bir fonla sadece Uzak Doğu için görüştüklerini söyleyen Kavukcu’nun verdiği bilgilere göre anlaşma 2018 yılında tamamlanacak ve bölgede 5 yılda 5 bin mağaza açılacak.

Haberin Devamı

Oxford’da 10 mağaza

Hızlı büyümelerinin dikkat çektiğinin altını çizen Kavukcu, “Hesapsız kitapsız iş yapmıyoruz. Kârımızı büyümek için kullanıyoruz. Önemli olan çok mağaza almak değil, kâr etmek. 2017’yi 45 milyon dolar FAVÖK ile kapatmayı hedefliyoruz. 2018’de bunun iki katına çıkacak. Türkiye dışında FAVÖK marjları yüzde 10 daha yüksek” yorumunu yaptı.

En büyük kırılma noktalarının 2012’de sisteme uymayan 130 mağazayı kapatmak olduğunu anlatan Kavukcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce sistemi kurmamız gerekiyordu. Herkes ‘Ne yapıyor bu? Batıracak şirketi’ dedi. Fakat mağazaları kapattıktan sonra 3 kat büyüdük. Londra’da Oxford Caddesi’ndeki bir mağazayı yüksek fiyatla kiraladım. ‘Simit satarak nasıl ödeyeceksin bu parayı?’ dediler. Şu an o caddede 4 mağazamız var. Yıl sonunda 10 mağazaya çıkmayı hedefliyoruz.”

Yatırım nefesimizi kesiyor
Abdullah Kavukcu’ya göre dünyadaki en zor pazarlardan biri Türkiye. Türkiye’de başarılı olan girişimciler, yurt dışında da başarılı olabilirler. “Biz, gıda perakendesinde ihracatta ilk 3’e girdik ve bunu simitle yaptık” diyen Kavukcu, en büyük hayalinin de Simit Sarayı’nın bir fon şirketi olarak büyümesini sağlamak olduğunu söyledi. Hem Ortadoğu’da hem de Londra’da Simit Sarayı markasını taşıyan bardak ve torbalarla dolaşmanın bir prestij göstergesi olduğunu anlatan Kavukcu, “İşte bu yüzden her yatırım nefesimizi kesiyor” dedi. Kavukcu, ayrıca Sancaktepe, Gebze, Antalya ve İngiltere olmak üzere 4 fabrikalarının bulunduğunu, ihtiyaç durumuna göre sayıda artış yapabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı