Gazete Vatan Logo

Uyuyan çocuğa saldırılır mı?

Uyuyan çocuğa  saldırılır mı?

5 BM okulunun Gazze’de hedef alınmasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, ‘Uyuyan çocuklara saldırmaktan daha utanç verici bir şey olamaz’ dedi, İsrail’i kınadı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’in Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze’deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) bağlı okula düzenlediği ve en az 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı çok ağır sözlerle kınadı. Ban, BM okuluna yönelik saldırının ‘zalimce ve anlamsız’ olduğunu belirterek, İsrail ve Hamas’a acil insani ateşkes sağlamaları çağrısını yineledi. ‘Uyuyan çocuklara saldırmaktan daha utanç verici bir şey olamaz’ diyen BM Genel Sekreteri Ban, ‘Bu saldırıyı olabilecek en güçlü şekilde kınıyorum’ dedi. Şu ana kadar elde edilen tüm delillerin İsrail askerini işaret ettiğinin altını çizen Ban, İsrail askeri yetkililerine şimdiye kadar okulların yerleriyle ilgili koordinatları 17 kez verdiklerini, en son bu bilgileri Salı günü tekrar ilettiklerini aktardı. Ban, Gazze’ye yönelik saldırılarda şimdiye kadar 1300 sivilin hayatını kaybettiğini, 6 binden fazla kişinin de yaralandığını belirterek, İsrail’in saldırılarından kaçan yaklaşık 140 bin insanın ise BM’ye sığındığını kaydetti. Öte yandan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, saldırılardan ‘’şok olduğunu ve dehşete düştüğünü’’ ifade ederek, Cebeliye’deki mülteci kampına şu ana kadar 3 binden fazla kişinin sığındığını belirtti. Eliasson, ‘Yeter artık’ (Enough is enough) ifadesini kullanarak dünya ülkelerini baskı yaparak İsrail’i durdurmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Ölümün kıyısında!

İsrail’in önceki gün Şicaiyye semtindeki bir pazar yerine düzenlediği saldırıda en az 15 kişi ölmüş, 160 kişi de yaralandı. Yaralılar, hastaneye götürülmek için uzun süre beklemek zorunda kaldı.
86 BİN: İsrail 16 bin yedek askeri daha göreve çağırdı. Böylece Gazze operasyonuna katılan asker sayısı 86 bine ulaşacak.
2 MİLYAR: İsrail’in önce havadan başlayan ardından kara operasyonuyla devam eden Gazze işgali için şimdiye dek harcanan miktar 2 milyar doları geçti.
2.840: Saldırıların başladığı 7 Temmuz’dan bu yana Gazze’den İsrail’in çeşitli bölgelerine 2 bin 840 roket atıldığı, bu roketlerden 530’unun “Demir Kubbe” savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Sözcünün gözyaşları
İsrail’in Gazze’de önceki gün vurduğu BM okulunda çoğu çocuk 15 kişi hayatını kaybetmişti. Konuyla ilgili El Cezire’nin canlı yayınına katılan BM sözcüsü Chris Gunness olayı anlatmaya başlarken hıçkırıklara boğularak ağladı. Yanındaki görevliler BM çalışanını zor teskin etti.
Günde 2 saat elektrik
Gazze’deki tek elektrik santralinin yakıt tankının İsrail tarafından vurulmasının ardından bölgede tam bir dehşet yaşanıyor. Günde sadece 2 saat elektrik verilebilen Gazze’de su arıtma sistemi çalışmadığı için içme suyuna erişim sağlanamıyor. Arıtılmamış deniz suyu ile hayatlarını sürdürmeye çalışan Gazzelilerin büyük bir salgın tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Hastaneye saldırı savaş suçudur
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsrail’in, uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarını bilinçli olarak hiçe saydığını belirtti. Pillay, BM Cenevre Ofisi’nde yaptığı basın toplantısında, İsrail’in Gazze’ye yaptığı bazı saldırılarla uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğini söyledi. Uluslararası standartların, İsrail’in de içinde bulunduğu dünyanın bütün ülkeleri tarafından belirlendiğine dikkati çeken Pillay, bu konuda herhangi bir ülkeye müsamaha gösterilemeyeceğini kaydetti. Savaş ve çatışmalar hukukuna göre hastanelerin özel olarak korunduğunu anımsatan Pillay, “Kullanılmakta olan hastanelere yapılan saldırılar savaş suçu oluşturur” dedi. Evlerin doğrudan hedef alınmasının, pek çok insan hakkının ihlali olduğuna da işaret eden Pillay, “Saldırıların hiçbiri bana yanlışlıkla yapılmış gibi gelmiyor” diye konuştu. Yapılan insan hakları ve insani hukuk ihlalleri konusunda hesap verilmesinin önemine işaret eden Pillay, “İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarını bilinçli olarak hiçe sayıyor” dedi.
‘Felaket bölgesi’
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in haftalardır hava, kara ve denizden saldırı düzenlediği Gazze’yi felaket bölgesi ilan etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Abbas’ın, BM ve uluslararası toplumdan da sorumluluğunu üstlenerek, gereken önelmelerin alınması ve insani kriz yaşanan Gazze’nin felaket bölgesi ilan edilmesi yönünde talepte bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Abbas’ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a gönderdiği mektubunda, “Acımasız İsrail’in saldırılarının ardından olağanüstü insani krizin yaşandığı Gazze’de, acil ihtiyaçların karşılanması için BM’ye bağlı kuruluşlarının teşvik edilmesini” istediği aktarıldı. Abbas ayrıca Gazze’de saldırılardan kaçan sığınmacılara güvenli kalacak yerlerin sağlanması, gıda, içme suyu ve ilaç temin edilmesinin gerektiğini de vurguladı.
Ünlü isimlerden ‘soykırım’ tepkisi
Ünlü İspanyollar ortak bir bildiriyle İsrail’in Gazze’de bir ‘soykırım’ gerçekleştirdiği ilan ettiler. İmza koyanlar arasında Penelope Cruz ve Javier Bardem, ünlü yönetmen Almadovar var.
‘İsrailliyim diye tehdit ediliyorum’
Süper model Bar Rafaeli, Instagram’a asker fotoğrafları koyunca hedef oldu. Rafaeli, ‘Sadece İsrailli olduğum için tehdit alıyorum. Bazı fotoğrafları paylaşmaktan vazgeçtim’ dedi.

Haberin Devamı