Gazete Vatan Logo

Uyuşturucu terörüne her yıl 200 bin kurban

BM’ye göre dünya genelinde uyuşturucu kullananların sayısı 246 milyonu geçti. Her yıl yaklaşık 200 bin kişi uyuşturucudan hayatını kaybederken en fazla ölümler ABD ve Rusya’da meydana geldi.

Uyuşturucu terörüne her yıl 200 bin kurban

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2015 raporuna göre doğal, yarı sentetik ve sentetik olmak üzere 200’ün üzerinde uyuşturucu madde türü bulunuyor. Bunlar arasında en fazla bilinenler opiatlar, kokain, kenevir, amfetamin ve yeni psikoaktif maddeler olarak sıralanıyor. Rapora göre 2013’te dünya genelinde yaşları 15 ile 64 arasında değişen toplam 246 milyon insan uyuşturucu kullanıyordu. Bu rakam bir önceki yıla göre 3 milyon artış anlamına geliyor. Rakamlar ayrıca her 20 kişide birinin uyuşturucu kullandığını gösteriyor.

- Her 10 uyuşturucu kullanıcısından biri, bağımlılık mağduriyeti yaşıyor. Buna göre dünya genelinde 27 milyon uyuşturucu mağduru var. Mağdurlardan 12 milyonu uyuşturucuyu vücuduna enjekte ediyor.

- Bunların neredeyse 200 bini aşırı doz ve uyuşturucuyla bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybediyor. Vücuduna uyuşturucu enjekte edenlerin yüzde 13’ü HIV taşırken, Hepatit C taşıyıcıları ise yüzde 50’yi aşıyor.

- Türkiye’de 2011’de 105, İran’da 2012’de 3 bin 56 kişi uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

- Her 3 uyuşturucu kullanıcısından biri ve tedavi olan her 5 kullanıcıdan biri kadın.

- Dünya genelinde morfin türevi uyuşturucuların yaklaşık 32,4 milyon, yarı sentetik yollardan üretilen opiatların ise 16,5 milyon kullanıcısı bulunuyor.

- Meksika ve Kolombiya merkezli üretilen eroin ABD ve Güney Amerika’ya, Afganistan’da üretilen eroin ise Avrupa, Afrika, Asya, Uzak Doğu, Avustralya ve Kanada’ya pazarlanıyor.

- Küresel afyon üretimi 2014 yılında 7 bin 554 ton ile en yüksek seviyesine çıktı.

40 bin

Uyuşturucu kullanımı nedeniyle en fazla ölümler ABD ve Rusya’da meydana geldi. ABD’de 2010 yılında 40 bin 393 kişi, Rusya’da ise 2012’de 7 bin 408 kişi bu nedenle hayatını kaybetti.

Hamzabeyli’de 10 kilo kokain ele geçirildi

Sürücülüğünü İran uyruklu A.R.C.’nin yaptığı İngiliz plakalı otomobilin Hamzabeyli Gümrük sahasına giriş yapmasının ardından araçtan ve sürücünün hareketlerinden şüphelenen gümrük muhafaza ekipleri aracı x-ray taramasına sevk etti. X-ray’da aracın bagaj bölümünde şüpheli yoğunluk tespit edilmesi üzerine araç detaylı kontrole tabi tutuldu. Aracın bagaj bölümünde bulunan ses sistemine sonradan yerleştirilen bir düzenek vasıtasıyla gizlenmiş vaziyette 10 kilogram 835 gram kokain tespit edildi. Piyasa değeri yaklaşık 2 milyon 167 bin TL olan uyuşturucuya el konuldu.

Haberin Devamı