Gazete Vatan Logo

Uyumlu mükellefe jest

Son 1 yıldır borçlarını ödeyememiş vergiye uyumlu mükelleflerin vergi borçları taksitlendirilecek. En düşük yıllık yüzde 0.6, en yüksek yıllık yüzde 9 faiz uygulanacak. 60 aya kadar vade yapılabilecek.

Uyumlu mükellefe jest

Son 1 yıl içinde borçlarını ödeyememiş vergiye uyumlu mükelleflerin borçları, mükellefin çok zor durum derecesine göre, 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Yapılacak tecillerde yıllık faiz yüzde 0.6’ya düşebilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni tebliğine göre, vergiye uyumlu mükelleflerin vadesi 1 yılı geçmemiş vergi borçları, 500 bin liraya kadar teminatsız, 500 bin lirayı aşan kısmın yüzde 25’i için teminat karşılığında taksitlendirilebilecek. Bu borçlar için mükellefin çok zor durum derecesi ve verilen taksitlendirme süresine bağlı olarak Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmiş en düşük yıllık yüzde 0.6, en yüksek yıllık yüzde 9 oranlarında faiz uygulanacak. Bu borçlar, çok zor durum derecesine bağlı olarak 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Erken ödeyene indirim

Taksitlendirme düzenlemesinden sadece Vergi Usul Kanunu kapsamındaki vergi, resim, harç ve cezalar ile bu alacaklara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammından olan borçlar için yararlanılabilecek. Taksitlendirilen vergilere gecikme zammı yerine alacağın, vade tarihinden, tecil başvuru tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak.

Haberin Devamı

Taksitlendirilen borcun erken ödenmesini teşvik için erken ödenen taksitlere faiz indirimi uygulanacak.

Taksitlendirme şartlarının ihlal edilmesi durumunda, taksitlendirme en fazla iki defa geçerli sayılabilecek. Tecil şartlarına uyulmaması halinde tecil talep tarihinden itibaren 5 yıl geçmedikçe bu madde kapsamında tecil yapılmayacak.