Gazete Vatan Logo

Uykuya dalamamak önemli bir uyku bozukluğudur

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri de kaliteli uyku. Uyku bozuklukları beraberinde pek çok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Sağlıklı uykunun yolu ise düzenli bir hayat biçiminden geçiyor. İşte tavsiyeler...

Uykuya dalamamak önemli bir uyku bozukluğudur

Uykuya dalamama veya gece boyunca uykuyu sürdürmede zorlanma, normalden daha erken uyanma ve gün boyunca yorgun olmakla tanımlanan insomnia çoğunlukla başka problemlerin belirtisi.

Uyku Apnesi

Uyku apnesi belirtileri; gündüzleri aşırı uyuklama, yorgunluk, uyurken horlama ve/veya soluksuz kalma, sabahları baş ağrısı.

Narkolepsi

Narkolepsi belirtileri gündüzleri aşırı uyku eğilimi ve kısa süreli uyku ataklarıdır. Bu uyuklamalar esnasında rüya görmek ve rüya benzeri halüsinasyonlar görmek narkolepsi uyarı işareti. Diğer belirtiler; gülme veya öfke gibi hislerle beraber oluşan kasların kontrolünün kaybı (katapleksi) ve uyku paralizi adı verilen, uyandıktan sonra hareket edememe hali.

Huzursuz bacak sendromuna dikkat

Uyku ya da istirahat esnasında (otururken veya yatarken) bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı olarak tanımlanır. Uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir his oluşur. Oturma ya da uzanma gibi hareketsiz durumlarda ortaya çıkar veya daha da kötüleşir. Yürüme, germe gibi hareketlerle kısmen ya da tamamen düzelir.

Haberin Devamı

Şu durumlarda, uyku probleminiz için doktorunuza başvurmanız gerekir:

Banyo yapmak, kafein alımını kesmek, egzersiz ve rahatlama teknikleri gibi yöntemler işe yaramadığı zaman.

Uyku probleminizin altında depresyon veya kalp rahatsızlığı gibi sebepler yattığına inanıyorsanız.

Uyurken aşırı horluyorsanız ya da nefessiz kalıyorsanız.

Konuşmak ya da araba kullanmak gibi normal aktiviteleri yaparken uyuya kalıyorsanız.

Uyandığınızda kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız.

Bu durumlar sizde varsa doktorunuz size uyku probleminizin teşhisi için bir uyku kliniğine gitmenizi önerebilir.

Sirkadiyen ritim bozuklukları

Hem gecikmiş uyku fazı sendromu (gece uykuya dalmada ve gündüz uyanmada zorluk) hem de erken uyku fazı sendromu (çok erken uyumak ve sabah çok erken saatte uyanmak) tedavisinde parlak-ışık terapisinin kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Sirkadiyen ritim bozukluklarının tedavisinde melatonin de kullanılır, bununla beraber araştırmalar parlak-ışık tedavisinin daha faydalı olduğunu göstermiş.

Haberin Devamı

İyi bir uyku için bunları uygulayın

- Düzenli bir uyku programına bağlı kalın. Hafta sonu ve tatillerde bile, sabahları aynı saatte kalkın. Gün içinde kısa uykulardan kaçının.

- Yatmadan iki saat önce stresli aktivitelerden ve ağır idmanlardan kaçının. Günün erken saatlerinde düzenli egzersiz yapın.

- Yatmadan biraz önce derin nefes alma, yoga, meditasyon gibi rahatlama tekniklerini deneyin.

- Eğer uyuyamıyorsanız yatak odanızdan çıkın, başka bir odaya gidin ve kitap okuyun ya da sessiz ve rahatlatıcı bir şey yapın.

- Kahve, çay, aperatif içki veya diyet hapı gibi kafein, tein içeren şeylerden uzak durun.

Alkol, ilaç ve kilo almaktan kaçının

Kilo vermek, uyku apnesini hafifletebilir. Alkol ve uyku ilaçlarından kaçının. Ameliyat sadece hafif şiddette uyku apnesi vakalarını tedavi etmeye olanak sağladığından, doktorunuz hava yolunun gece sürekli açık kalmasını sağlamak için kesintisiz pozitif havayolu tazyiki tedavisi uygulayabilir. Her gece uygulanan bu işlem, havayı doktorunuz tarafından belirlenen basınçla burun maskesi aracılığıyla hava yoluna ileterek, kasların gece boyunca çökmesini engeller.

Haberin Devamı