Gazete Vatan Logo

Uykusuzluğa dikkat! Önemli sağlık sorunlarına yol açabilir

Uykusuzluk sigara tiryakiliği kadar önemli bir sorun. İnsanları daha erken saatlerde yatağa girmeye çağıran İngiliz Profesör Russel Foster özellikle 5 saatten az uyuyanları uyarıyor.

Uykusuzluğa dikkat! Önemli sağlık sorunlarına yol açabilir

Bilim insanlarına göre günde 5 saatten az uyumak en az sigara tiryakiliği kadar zararlı.

Nöroloji alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan Russel Foster, özellikle geç yatıp erken kalmak zorunda olanları uyarıyor ve bu insanların beyin fonksiyonları bir sarhoştan farklı olmadığını iddia ediyor.

Az uyuyan kişilerin sağlık ve ulaşım gibi sektörlerde risk oluşturabileceğini kaydeden Foster, uykusuzken kritik karar alınmaması gerektiğine de dikkat çekiyor.

Az uyumanın bir beceriymiş gibi gösterildiği bir kültür geliştiğini kaydedilirken, bu anlayışın bir an önce terk edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Özellikle sabah kalkıp işe gitmek zorunda olanların yatağa daha erken girmeleri tavsiyesinde bulunan Foster, Yunanistan krizi gibi konularda liderlerin sabaha kadar süren toplantılar sonunda karar almasını da doğru bulmuyor. Daha önce yapılan araştırmalar da uykusuzluğun, diyabet ve yüksek tansiyon başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olduğunu göstermişti. (NTV)