Gazete Vatan Logo

Uykunuzu getiren gıdalar

Yatmadan önce yiyeceğiniz kivi, derin ve kaliteli bir uyku çekmenizi sağlıyor. Peki başka hangi gıdalar sağlıklı ve uzun bir uyku için etkili?

Uykunuzu getiren gıdalar

Önümüzdeki hafta Dünya Uyku Günü. Taipei Tıp Fakültesi’nin yaptığı araştırmaya göre, uyumadan önce yediğiniz iki kivi daha iyi bir uyku sağlıyor. Kivilerde uyku için kritik önem taşıyan serotonin hormonu var.

Kümes hayvanları ve fındık rüyaları besliyor

Hindi ve tavuk gibi tripofan içeren besinler, aynı zamanda serotonin hormonunun salınımını da artırıyor. Uzmanlar, yüksek tripofan ve B6 vitamini bulunduran gıdaların, melatonin adı verilen uyku hormonu üretimine yardımcı olduğunu belirtti. Fasulye, mercimek, peynir, tofu, ton balığı, yumurta, kepekli tahıllar, mercimek ve fındığın da bu konuda iyi besinler.

Derin uykunun sırrı kiraz ve vişnede

Kiraz ve vişne melatonin kaynağı olan besinlerden. Bu meyveleri yatmadan önce yer ya da suyunu içerseniz kaliteli bir uyku çekersiniz. Kiraz ve vişne mevsimini dışında ise aynı oranda melatonini yulaftan karşılaayabilirsiniz.

Muz kaslarınızı dinlendirir

Uzmanlar, potasyum ve magnezyum bakımından zengin gıdaların kasları dinlendirmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Tam tahıllı, fındık ve koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyum bakımından oldukça zengin besinler. Süt, patates, muz ve kayısı ise adeta bir potasyum deposu.

Prebiyotik kaliteyi artırıyor

Geçtiğimiz sene Colorado Üniversitesi’nin yaptığı çalışmada, nohut, enginar ve pırasa gibi gıdalarda bulunan ve bağırsakları “iyi” bakteriler ile besleyen prebiyotik lif’in uykuyu geliştirebildiği görüldü. Bu proje fareler üzerinde denendi bu nedenle insanlar üzerinde işe yarayabileceğini söylemek için çok erken.

Lifli besinler sizi rahatlatır

26 gönüllü ile yürütülen aynı çalışmada, fasulye, mercimek, çilek ve kepekli tahıl gibi liften zengin bir diyetin daha iyi uykuya neden olabileceğini keşfederken, doymuş yağ alımının artışı ve lif alımının daha düşük olduğu bir diyet, hafif ve daha az derin bir uyku profili ile ilişkilendirildi.

Haberin Devamı