Gazete Vatan Logo

Uyku pozisyonunuzu almadan önce dikkat!

İngiliz gazeteci ve sağlık editörü Mandy Francis, Daily Mail gazetesinde kaleme aldığı makalede, insanların uyurken aldıkları pozisyonların vücut sağlığını etkilediğini vurguladı.

Uyku pozisyonunuzu almadan önce dikkat!

İnsanlar arasındaki yaygın uyku pozisyonlarını analiz eden Francis, uyku pozisyonlarının sadece insan sağlığını etkilemekle kalmadığını aynı zamanda insanların kişilik özellikleriyle de ilişkili olduğunu belirtti. İşte Francis’e göre uyku şekilleri ve etkileri:

1. Sola doğru yatmak: Kâbus görme olasılığını artırıyor.

2. Sırtüstü yatmak: Uyurken horlama ve nefes darlığı olasılığını iki katına çıkarıyor. Ancak kırışıklık ve yüz lekelerine karşı önerilen uyku pozisyonu.

3. Cenin pozisyonu: Stresi azaltıp, kişiyi rahatlatıyor. Boyun ağrıları olan kişilere eklemlere baskı yaptığı için bu şekilde yatmaları önerilmiyor. Zaman zaman bel ağrılarına da neden oluyor.

4. Sağa doğru yatmak: Mide ekşimesi gibi rahatsızlıkların azalmasına yardımcı oluyor. Tansiyon problemi yaşayan kişilere öneriliyor. Hamilelerin ise düşük yapma riskini artırdığı tahmin ediliyor.

5. Yüzüstü yatmak: Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olduğu için ‘ağır’ bir yemekten sonra alınması gereken pozisyon olduğu belirtiliyor. Kas ve iskelet sağlığına olumsuz etkisi diğer uyku şekillerine göre daha fazla.

Haberin Devamı