Gazete Vatan Logo

Uyku mutluluk verir, yaşamı uzatır

Peki, doğru beslenme mi, spor mu, düzenli uyku mu? Hangisi daha çok etkiliyor bunu ve şimdi Amerika’da herkes buna çok dikkat ediyor. Artık Türkiye’de de birçok insan dikkat ediyor beslenmesine. Peki Amerika’da bu kalp hastalıkları ve diğer hastalıklar azaldı mı eskiye nazaran?

Kalpten ölüm oranı azaldı ama kalp krizi oranı daha pek fark etmedi. Niye? Çünkü kalp krizi geçiriyor hasta ve kurtarabiliyoruz onları. Ama bir de şu var; sizin bahsettiğiniz üç madde var, besin, spor ve uyku. Bunları biz biliyoruz ama halk bunu yapmıyor. Çünkü hakikaten derin olarak bunun neden önemli olduğunu bilmiyor. Dünyada etrafınıza baktığınız zaman ne kadar muhteşem şeyler olduğunu anlarsanız, zevk alarak yaşayabilirseniz o zaman gücünüzü koruyabilirsiniz. Çünkü Allah’ın size verdiği, sizin sahip olduğun en kalite şey kendi vücudunuzdur. Ona kibar davranmazsanız onun da size verimli şekilde hizmet etmesini bekleyemezsiniz ve hayattan zevk alamazsınız.

Beslenmede de en çok dikkat edeceğiniz şey iyi ve kötü kolestrol dengesini ayarlayabilmek. Haftada en az üç porsiyon balık yemelisiniz. Bazı araştırmalar haftada bir kez balık yemenin kalp krizi riskini yarıya yarıya azalttığını gösteriyor. Bunun yanında damarlarınızı yaşlandıran doymuş yağ ve suni yağ yerine zeytinyağı kullanmak iyi kolestrolünüzün yükselmesini sağlar.

Doğal yiyecekler yemek ve her gün yarım saat, o da olmuyorsa haftada 3 defa yirmişer dakika yürümek yeterlidir. Bunun yanında haftada bir saat kadar ter atacak şekilde spor yapmanız sağlıklıdır.

Uykuya gelince... Türklerin uyku oranı gittikçe azalıyor. Bence Türkler uykunun ne kadar mühim olduğunu anlayamıyorlar. Oysa uyuduğunuz zaman beyinde çok mühim bir hormon ortaya çıkıyor. Bizi büyüten bir hormon var.

O büyüme hormonu mu vücudu genç tutuyor?

Evet. O büyüme hormonu vücudu genç tutuyor, derimizi koruyor.

Hatta Madonna’nın bu büyüme hormonunu iğne olarak yaptırttığını duyduk.

Ama onun bazı sakıncaları var ve çok pahalı. Bence bunun daha kolay ve ucuz yolu var. O da uyku. Uyku uyuduğun zaman zaten uykudan fazla bu büyüme hormonunu arttıran bir şey yok. 7 saat kadar uyumanız gerekiyor. Halkın yarısı 7 saat uyumuyor. Oysa uyku tıpkı seks gibidir, iyi olduğunda kendinizi harika hissedersiniz. Geceleri erkeklerde 7,4 saat, kadınlarda 7 saat uyku büyük fark yaratabilir ve sizi gençleştirebilir. Uykusuzluk ise sizi zihinsel olarak zayıflatır, yorgun düşürür, daha fazla yemenize neden olur ve sizi kaza riskine açık hale getirir. Uykudan yarım saat evvel ışıkları söndürürseniz melatonin hormonu artar ve rahatlıkla uykuya dalarsınız. Uyku esnasında ise vücut mutluluk hormonu olan seratonin salgılar.

Haberin Devamı