Gazete Vatan Logo

Uyku bozukluğu katarakt habercisi olabilir

Yaşlılıkta yaygın görülen uyku sorunlarının nedenleri arasında katarakt da var.

Uyku bozukluğu katarakt habercisi olabilir

Yaşlılıkta yaygın görülen uyku sorunlarının nedenleri arasında kataraktın da bulunduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Helvacıoğlu’na göre, gözlükle tedavi edilemeyen kataraktın tek çözümü ameliyat.

Doğal göz merceğinin saydamlığını yitirmesi olan katarakt; bulanık görme, gece ışıklarda dağılma, göz yorgunluğu ve uykusuzluk gibi şikâyetlere yol açabilen bir sorun.

Hastalığın gelişmesi ve göze ulaşan ışığın azalmasıyla birlikte uyku düzeninin de bozulabildiğini aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fırat Helvacıoğlu; “Katarakt nedeniyle görmedeki azalma uyku değişikliklerine neden olur, bu da hastanın uyku ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler” dedi.

GÖRME NE KADAR KÖTÜYSE UYKU KALİTESİ DE O KADAR KÖTÜ

Doç. Helvacıoğlu, İngiltere’de yapılan çalışmadan bahsetti, “Çalışmada katarakt cerrahisi olmuş hastaların ameliyat sonrası uyku kalitelerinin arttığı gözlendi. 12. ayda da uyku kalitesinde iyileşmenin devam ettiği belirtildi” dedi.

Katarakt cerrahisinde son yıllarda önemli yenilikler yaşandığını, en önemlisinin ise hastaların daha konforlu bir yaşam sürebilmesi için geliştirilen yakın – uzak ve orta mesafelerde görüşü netleştiren akıllı lensler (göz içi lens) olduğunu söyleyen Doç. Helvacıoğlu şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Akıllı lensler FAKO adı verilen yöntemle yapılır. Damla ile anestezi uygulanır. Küçük kesilerle göz içerisine girilerek katarakt küçük parçalar halinde Fako aletinin içine emilir ve katarakt temizlenir. Fako cihazı ile temizlenen kataraktın yerine benzer işlevi olan akıllı lensler yerleştirilir. Ameliyatta dikiş atılmaz, ameliyat süresi kataraktın oluşumuna göre ortalama 8 dakikadır. İyileşme süreci kısadır, aynı gün hasta taburcu edilir. Hasta ertesi gün normal yaşamına dönebilir. Ameliyat sonrası enfeksiyonu önlemek için kullanılan damlalar dikkatli uygulanmalıdır.” (NTV)