Gazete Vatan Logo

Uygun koşullu ticari kredilerin önü açıldı

Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “İşini büyütmek isteyen birçok KOBİ, teminat sıkıntısından dolayı finansmana erişemiyor. KGF kredilerinin artması KOBİ’lerin daha uygun koşullarda ticari kredi almalarının önünü açtı” dedi

Uygun koşullu ticari kredilerin önü açıldı

Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında imzalanan yeni protokolle mevcutta KOBİ’lere teminat desteği sunulan Hazine, Özkaynak ve Özkaynak kaynaklı Portföy Garanti Sistemi programlarına bir yenisinin daha eklenerek, Hazine kaynaklı Portföy Garanti Sistemi’nin KOBİ’lerin hizmetine sunulmaya başlandığını söyledi. Oğuz, “Bildiğiniz üzere KOBİ’lerin finansmana erişimde en önemli ihtiyaçlarından biri teminat. KGF bu konuda çok önemli bir misyon yüklenmiş durumda ve teminat yetersizliği nedeniyle finansman sağlayamayan firmalara kefil oluyor” dedi..

Kapsam genişledi

Yeni protokollerle KOBİ dışı firmaların da kapsama dahil edildiğini kaydeden Oğuz, “Sadece KOBİ’ler için sağlanan kefalet oranı ile KOBİ dışı firmalara sağlanan kefalet oranı KOBİ’ler lehine olacak şekilde daha yüksek. Bunun yanında ihracatçılara da bazı ayrıcalık sağlanıyor ve KOBİ dışı olmasına karşın ihracatçı firmalar için de KOBİ’ler kadar yüksek kefalet oranından teminat desteği sağlanıyor. KGF protokol değişikliğiyle birlikte Hazine kaynaklı Portföy Garanti Sistemi adı verilen sistemi devreye aldı. Bununla kefalet başvuru süreçleri iyileştirildi ve bankaların kendi tahsis kararlarıyla daha fazla KOBİ niteliğindeki müşterinin Kredi Garanti Fonu teminatı ile finansmana erişim olanağı sağlanmış oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sistem hakkında bilgi veren Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “KGF’nin yeni devreye aldığı Hazine kaynaklı Portföy Garanti Sistemi programından tüm KOBİ vasfına haiz gerçek ve tüzel kişi işletmeler yararlanabilir. Kullanılacak ticari kredinin KGF kefalet oranı yüzde 85, kefalet üst limiti 2.5 milyon TL, taksitli ticari kredi olması durumunda vade 6-60 ay, spot kredi olması durumunda vade maksimum 18 ay. Kredi için KGF tarafından uygulanan komisyon oranı ilk yıl için kefalet tutarı üzerinden, devam eden yıllarda ise kefalet riski üzerinden yüzde

0.5, başvuru ücreti 250 TL. Kredi başvurularının banka tarafından değerlendirilerek olumlu bulunmasının ardından KGF’nin kefalet başvurusunu onaylaması halinde kredi talepleri karşılanacak. Bunun dışında Mikro KOBİ’lerin mikro kredilere ulaşımına yönelik sunulan Özkaynak kaynaklı Portföy Garanti Sistemi programı kapsamında ise yüzde 80 KGF kefaletiyle, 70 bin TL’ye kadar 36 aya varan vadelerle taksitli ticari kredi imkanı sunuluyor. Programdan yararlanacak KOBİ’lerin Kalkınmada öncelikli 43 ilde (12 NUTS Bölgesi İlleri) faaliyet göstermesi, yıllık net satış hasılatı ya da aktif büyüklüğünden herhangi birisinin son iki yıl sonu itibarı ile 2 milyon euroyu geçmemesi ve çalışan sayısının son 2 yıl sonu ve başvuru tarihi itibarı ile 9’u aşmaması gerekiyor. Ayrıca Hazine programı kapsamında KOBİ nitelikli işletmelerin faaliyet alanı ve yatırımlarına göre kredi üst limitleri ve vadeleri farklılaşıyor. Detaylı bilgi için KOBİ’leri Akbank şubelerimize bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Yegane amaç teminat ihtiyacını karşılamak

KGF’nin yegane amacının teminat ihtiyacını karşılamak olarak özetlenebileceğini belirten Bülent Oğuz, şöyle konuştu: “Bu KOBİ’ler için çok ciddi bir ihtiyaç. İşini büyütmek isteyen birçok KOBİ, teminat sıkıntısından dolayı finansmana erişemiyor. Yeni protokolle ayrıca KOBİ’lerin bu desteği alabilmeleri çok daha kolay hale gelmiş durumda. Bankaların teminatlı kredi fiyatlamalarının da özendirici olduğu dikkate alındığında, KGF kredilerinin artmasının KOBİ’lerin daha uygun koşullarda ticari kredi almalarının önünü açtığını söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı