Gazete Vatan Logo

Uydudan fark edildi

Van’da 2 bin 700 rakımlı tepenin zirvesinde kaleyi andıran bir yapı bulundu. Uzmanlar yapının ‘Erken Demir Çağ’ kalelerini andırdığını söyledi.

Uydudan fark edildi

İran sınırındaki Çaldıran ilçesinin Yücelen mahallesine bağlı Çilli mezrasında bulunan tepedeki yapı duvarları yıkılmış bir kaleyi andırıyor. Tepenin zirvesinde 5 metreyi bulan yükseklikteki taş yığınlarının bulunduğu alandan komşu ülkenin yanı sıra Ağrı Dağı ve çevredeki birçok yerleşim yeri görülüyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, incelediği görsellerde kalıntıların, alt kısımdaki temel izlerinden kale izlenimi verdiğini söyledi. Alanın karla kaplı olması nedeniyle hangi döneme ait olduğu konusunda net bir şey söylemenin şu an için mümkün olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Dinsel boyutu var

“Yapı, topografik yer seçimi anlamında bölgede yoğunlukla görülen ‘Erken Demir Çağ’ kalelerini andırmaktadır. Temelin üzerindeki duvar örgü tekniğinden Orta Çağ dönemine de işaret etmektedir. Alanda harçsız biçimde taşların üst üste konulmasıyla oluşturulan kule tipli yükseltiler daha önce rastlamadığımız bir veri olarak karşımıza çıkmakta. Kulelerden birine çaput bağlanması ve alanda köylülerinde ziyaret ettiği mezarların bulunuşu, alanın dinsel bir boyutu olduğuna da işaret etmektedir.”

Haberin Devamı

Müzenin envanterinde yok

Müze Müdürü Erol Uslu “Ekiplerimiz gerekli araştırmayı yaptıktan sonra burada kayda değer bir yapı varsa tescilleyip, kayıt altına alınması ve korunması sağlayacaktır. Söz konusu yapının uydu fotoğraflarını incelediğimizde bir kale görünümünde olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Burada yapılacak kapsamlı bir yüzey araştırması ile daha sağlıklı bilgi paylaşımını kamuoyuyla paylaşırız” dedi.

Şehitlik mi?

Van’ınYücelen mahallesi sakinlerinden Turgut Ay, Tepenin yüksekliği nedeniyle bazı vatandaşların çıkarken zorlandığını belirterek “Büyüklerimizden duyduğumuza göre burası şehitlik mezarlığıymış. Yaz mevsiminde burada piknik yapılıyor hatta bazı vatandaşlar burada dua ediyor. Buranın araştırılmasını ve tarihinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.