Gazete Vatan Logo

Uyarı yapılmıştı İstanbul'da sağanak yağış etkili oluyor

İstanbul'da sabahın ilk saatlerinde başlayan şiddetli sağanak yağış etkili oluyor. Gün, gök gürültüsü ve birbiri ardına çakan şimşeklerle aydınlandı. Birçok sürücü sağanak yağışa hazırlıksız yakalanırken, bazı vatandaşlar ise yağmura karşı önlemler aldı.Yağışın gün boyu devam etmesi bekleniyor. Tuzla’da etkili olan yoğun dolu vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Uyarı yapılmıştı İstanbul'da sağanak yağış etkili oluyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sağanak ve yıldırım uyarısı yaptığı İstanbul'da, beklenen yağış sabahın ilk saatlerinde başladı.Yağış gök gürültüsü ve şimşeklerle etkili oluyor.İstanbul etkili olan yağmurla birlikte İstanbul Boğazı'na çamur aktı Anadolu Hisarı açıkları akan çamurla kahverengi oldu.

İSTANBULLULAR OTOBÜS DURAKLARINA SIĞINDI
Özellikle Boğaz bölgesinde bulunan Üsküdar, Kadıköy, Beşiktaş, Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde şiddetli görülen yağış nedeniyle yollarda su birikintileri oluştu.
Sabahın erken saatlerinde işe gitmek için evlerinden çıkan İstanbullular, ıslanmamak için otobüs duraklarına ve metro istasyonlarının girişlerine sığındı.
YAĞMUR BULUTLARININ YOLCULUĞU BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ
Gök gürültülü sağanağın etkili olduğu İstanbul'a yağmur bırakan kara bulutların yolculuğu görüntülendi.
İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan gök gürültülü sağanak yağış ve şimşekler, gündüz de devam etti. Günün ilk ışıklarında şimşeklerle aydınlanan megakentte gökyüzünde ise kara bulutlar sardı. Şehre yağmur bırakan kara bulutların o yolculuğu aynı açıdan peş peşe çekilen dokuz yüz fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulan hızlandırılmış görüntüye işte böyle yansıdı. Kara bulutların yer yer gündüzü geceye çevirdiği görüldü.
YILDIRIM DÜŞTÜ, YANGIN ÇIKTI
Bu arada, Ümraniye Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir hurdalığa yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangın, itfaiye ekiplerince kontrol altına alınarak söndürüldü. Kent genelinde yoğun yağış etkisini sürdürüyor.
Yağış öncesi yaşanan yoğun şimşek fırtınası, özellikle Fatih'te tarihi yarımada üzerinde güzel manzaralar oluşturdu.

MALTEPE'DE BATTANİYELİ DOLU ÖNLEMİ

İstanbul, Maltepe'de etkili olan sağanak yağışın ardından bazı otomobil sahipleri dolu yağışına önlem olarak, araçlarının üzerine battaniye serdi.

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren ara ara sağanak yağışlar etkili oluyor. Anadolu Yakası'nda da etkili olan yağışlar zaman zaman kendini dolu olarak gösterdi. Maltepe'de bazı otomobil sahipleri araçlarının üzerine battaniye ve örtü sererek, dolu önlemi aldı. Otomobilinin üzerini örten Faruk Gümüş, "Sabah saatlerinde gök gürültüsü ve şimşekler gördüm. Dolu uyarısı da yapılınca böyle bir şekilde önlem almaya çalıştım." dedi.

SERVİS ARACI MAHSUR KALDI
İstanbul genelinde sabah 06.00 itibariyle etkili olmaya başlayan gök görültülü sağanak yağış hayatı felç etti. Pendik ilçesinde Aydınlı caddesi alt geçidinde mahsur kalan minibüs içindeki vatandaşların imdadına itfaiye ekipleri yetişti.
Sağanak yağış sonrası Pendik, Aydınlı Caddesi alt geçidinde biriken su da mahsur kalan minibüsteki altı kişiyi itfaiye ekipleri kurtardı. Belediye ekiplerinin logar kapaklarını açarak su seviyesini indirmeye çalışmaları dikkatlerden kaçmazken alt geçidi kullanan vatandaşlar kaldırımdaki su seviyesinden dolayı mazgal diplerinden tutunarak zorlukla ilerledi.
Öte yandan minibüsün içinin yarıya kadar su ile dolduğunu belirten vatandaş, "Geçeriz dedik bir anda su üstteki mangallara kadar geldi, arabanın içi de su dolmaya başladı kaldık orada. Araba zaten komple istop etti öyle kaldık. Arabanın içi yarıya kadar su aldı, altı kişi vardı arabada" dedi.
CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, yıldırım, yağış ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Sürmeli'nin hava durumuyla ilgili değerlendirmeleri ise şöyle:
"Marmara'da İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova çevrelerinde gök gürültülü sağanaklar öğle saatlerine kadar devam ediyor. Yıldırım için dikkat diyoruz. Ağaç altına sığınmayın diyoruz. Dolu ihtimali var ama, dolunun çapının 1 cm'yi aşma oranı yüzde 25'ler civarında. Çok yüksek bir olasılık değil ama risk olarak duruyor.
Ama dolu ihtimalinin yüksek olduğu yerler Karadeniz'in orta ve batı kesimleri. Orta ve Batı Karadeniz'e dikkat.
Bu sağanaklar akşam tekrar kuvvetleniyor, bu sabahki kadar değil ama sağanak şeklinde olacak, öğle saatlerine kadar devam edecek.Cumartesi öğle saatlerine kadar yağış var, Pazar gününden sonra sıcaklıklar tırmanacak. Önümüzdeki hafta 30 dereceler var.
Karadeniz'de de sağanak yağış bekliyoruz. Orta ve Batı Karadeniz'in tamamında su baskınları ve iri taneli dolulara dikkat diyoruz. Doğu Anadolu'nun kuzeyinde Kars Ardahan'da sağanaklar bekliyoruz. Güneyde ise yağışlar geçiş şeklinde."
TUZLA'DA DOLU YAĞDI
Tuzla’da etkili olan yoğun dolu yağışı vatandaşlara zor anlar yaşattı. Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde dolu yağışının görüş mesafesini kısalttığı gözlenirken, araç sürücüsü yolda ilerlemekte zorlandı
.
HAVA DURUMUYLA İLGİLİ SON BİLGİLER
Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, Göller yöresi, İç Anadolu'nun kuzeyi, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Aksaray, Kayseri, Nevşehir ve Niğde çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
Yağışların, Trakya (Edirne, Kırklareli), Marmara’nın doğusu (Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Balıkesir'in kuzeyi, İstanbul Boğaz çevresi ve Anadolu Yakasında), Batı Karadeniz (Zonguldak, Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop’un iç kesimleri) ile Samsun’un iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli (15-40 kg/m2) olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının kuzeybatı kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde 3 ila 5 derece artacağı tahmin ediliyor.
Rüzgarın ise genellikle batı ve güneybatı, yurdun kuzeybatı kesimlerinde gece saatlerine kadar kuzey ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, iç ve doğu kesimlerde kuvvetli ve kısa süreli fırtına (Batı Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Malatya çevreleri ile Karadeniz’in iç kesimlerinde 50-70 km/saat, İç Anadolu’nun güney ve doğusunda 60-80 km/saat, yükseklerinde yer yer 90-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.
Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:
Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28
İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak Boğaz çevresi ve Anadolu Yakasında kuvvetli olması bekleniyor. 23
İzmir: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28
Adana: Parçalı ve az bulutlu 36
Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. 25
Antalya: Parçalı ve az bulutlu 27
Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. 23
Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24
Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 22
Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 34

Haberin Devamı