Gazete Vatan Logo

UYAP Girişi İle Mahkeme Dosya Sorgulama İşlemleri nasıl yapılır?

Mahkeme dosya sorgulama konusunda vatandaşlarının kullanabileceği birden fazla portal bulunmaktadır. Mahkeme dosya sorgulama hizmet ekranları ile ilgili detaylar haberimizde.

UYAP Girişi İle Mahkeme Dosya Sorgulama İşlemleri nasıl yapılır?

Türkiye’de adli olaylar ile ilgili bilgi alınmak istendiği zaman başvurulabilecek olan resmi kaynakların sayısı fazladır. UYAP sisteminin yanı sıra e devlet kapısı üzerinden de sunulan hizmetler sayesinde vatandaşlar başta mahkeme dosya sorgulama işlemleri olmak üzere pek çok adli durum ile ilgili sorgulama yaparak bilgi alabilmektedir. Bu açıdan vatandaşların herhangi bir portalı tercih etmesi ve ilgili sistem üzerinden mahkeme dosya sorgulama yapması yeterli olacaktır. E devlet kapısı üzerinden yapılacak olan mahkeme dosya sorgulama işlemlerinde e devlet üyelik girişi sonrasında ilgili mahkeme dosya sorgulama hizmetinin seçilmesi yeterlidir. Seçimin yapılması ile birlikte ekrandaki mahkeme durumlar hakkında bilgi alınabilecek sonuç sayfası yer alacaktır.

E devlet kapısı dışında UYAP üzerinden de mahkeme dosya sorgulama yapılabilmektedir. Fakat bu konuda vatandaşların üzerinde durması gereken nokta UYAP üzerinden yapılacak olan mahkeme dosya sorgulama işlemlerinde e devlet kapısı üyeliği ile giriş yapılmasının zorunlu olmasıdır. Bu açıdan tüm mahkeme dosya sorgulama işlemlerinin e devlet üyeliği gerektirmesi nedeniyle vatandaşların e devlet kapısı üyeliği olması zorunlu hale gelmiştir. Aksi halde online olarak mahkeme dosya sorgulama yaparak bilgi alınması mümkün olmayacaktır.

Haberin Devamı

Mahkeme dosya sorgulama dışında Yargıtay dosya sorgulama işlemleri de yapılabilmektedir. Fakat Yargıtay dosya sorgulama işlemleri Yargıtay resmi sitesi üzerinden kullanıma sunulduğu için vatandaşların Yargıtay sitesine giriş yaparak Yargıtay dosya sorgulama yapması yeterli olacaktır.

Adli olaylar ile ilgili yapılacak olan işlemler üstelik bunlarla sınırlı değildir. Vatandaşların adli durumlarını gösteren adli sicil belgesini almak için de online olarak işlem yapması mümkündür. Sicil kaydı alma işlemlerinin yapılabilmesi için e devlet kapısı üzerinde bulunan hizmetlerden yararlanılmalıdır. Bu sayede sabıka kaydı alma işlemleri tamamlanarak gerekli olan belgeler temin edilebilir ve kolayca resmi belgelerin verilmesi gereken yerlere online olarak alınacak olan belgeler teslim edilebilir.

Haberin Devamı