Gazete Vatan Logo

UYAP arızalandı ifadeler uçtu

İzmir’deki yasa dışı dinleme operasyonunda 2 polis tutuklandı. UYAP’taki arıza nedeniyle ifadeler silindiği için kararın açıklanması 46 saati buldu.

İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görev yaptıkları dönemde, kamu görevlilerinden, işadamlarına, gazetecilerden, askerlere kadar birçok kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 24 polis, geçen perşembe sabahı adliyeye sevk edildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Okan Bato başkanlığındaki 4 savcının ifade aldığı polislerden 10’u serbest bırakıldı, 14 polis de adliyeye sevk edildi.

Son üç polisin ifade işlemleri sürdüğü sırada UYAP sistemindeki arızadan dolayı 40 sayfalık ifadelerin silindiği ifade edildi. Silinen ifadeleri geri geri getirmek için yaklaşık 6 saat süren çabalar sonuçsuz kalınca Hakim Dilek Çeliktaş’ın polis ve avukatlara tekrar ifade verebileceklerini söyledi. Ancak polis ve avukatlar yorgun olduklarını ifade edip bunu kabul etmedi. Bunun üzerine de hakim kararı açıkladı, 12 polis serbest bırakılırken, ikisi tutuklandı.

Haberin Devamı

Dünyada ilk kez

Mahkemenin tamamlanmasının ardından ilk olarak dışarıya avukatlar Mehmet Şener Özterzi, Ali Aksoy ile İsmail Hakkı Küçük, çıktı. Avukatlardan Özterzi, “Bu dünya tarihinde bir ilk, ifadeler olmadan, karar verildi” dedi. Özterzi ayrıca, soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan birinci sınıf emniyet müdürü Hasan Ali Okan ile emniyet müdür yardımcısı Ramazan Karakayalı’nın sağlık raporlarının bulunduğunu bunun için teslim olmadıklarını, önümüzdeki günlerde savcılığa geleceklerini açıkladı.

‘Müdürlerimle olmak isterdim’
Serbest kalan polislerden Talha Ülkümen, “Suçlanan tüm arkadaşlara, görev yapmadıkları tarihlerdeki belgeler soruldu. Şu anda burada dışarda olmaktansa Kırıklar Cezaevi’nde müdürlerimle birlikte olmayı tercih ederdim derken, emniyet Amiri Haldun Çabuk da, “Yıllarca terörle mücadele ettim. Beni, eşimin ve çocuğumun yanında arabada, terörist gibi gözaltına aldılar” dedi.