Gazete Vatan Logo

Utanmazlar!

İzmir’de doğumda rahminde sargı bezi unutulduğu için enfeksiyon kapıp ölen Harika Kanık davasında, hastane ve doktor ölen anneyi suçladı.

Utanmazlar!

İzmir Buca’da oturan Harika Kanık 13 Nisan’da özel Konak Hastanesi’nde doğum yaptı. Sezaryenle yapılan doğumun ardından Harika’nın karnındaki ağrı ve halsizliği geçmedi, rahatsızlığına teşhis konulamadı. Doğumu yaptıran Dr. Ü.Ç., son olarak Harika’yı Tepecik Hastanesi’ne gönderdi.

Harika Kanık’ın kanında yüksek miktarda iltihap bulundu, ameliyata alındı. Doktor Ü.Ç.’nin, Harika Kanık’nın rahminde sargı bezini unuttuğu, bunun zaman içerisinde rahim duvarına yapışmasıyla oranın parçası gibi algılandığı ve zehirlenmeye, ardından vücutta iltihaplanmaya neden olduğu saptandı. 6 saat süren ameliyatta, Harika’nın rahminin tamamı ile idrar kesesinin bir bölümü alındı. Uyutulan Harika Kanık, yayılan iltihabın organlarında yarattığı tahribatın tedavi edilememesi üzerine, 8 gün sonra 23 Ekim’de yaşamını yitirdi. Aile adına avukatları, başta doğumu yaptıran doktor olmak üzere sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu, İzmir 5’inci Tüketici Mahkemesi’nde 330 bin lira manevi tazminat istemiyle dava açtı.

Haberin Devamı

Bu nasıl savunma?

İzmir 5’inci Tüketici Mahkemesi’nde süren davaya, İzmir Özel konak hastanesi adına avukatları savunma gönderdi. Kendi hastanelerinde Harika Kanık’a her türlü müdahalenin yapıldığı ileri sürülen savunmada, ölen anne ile tedavinin devam ettiği Tepecik Hastanesi suçlandı ve şöyle denildi: “Harika Kanık, doğumdan 6 ay 10 gün sonra, hastanemizdeki son kontrolden 3 ay 25 gün sonra vefat etmiştir. Burada geçen süreye bakıldığı zaman hastanemizin sorumluluğunun bittiği açık ve sabittir. Müteveffaya 3’üncü sınıf hastanede konulan tanı ile tedavilerinde eksiklik ve kusur olduğu, ihmalin mevcut olduğu açıktır.” Harika Kanık’ın da suçlandığı savunmada, “Doğum ile vefat arasındaki sürenin uzunluğu, hastanın ihmalkarlığı, talimat ve önerilerine uymaması, illiyet bağını hastane açısından ortadan kaldırmıştır.”

Doğumu yaptıran doktor herkesi suçladı

Doğumu yaptıran Dr. Ü.Ç.’nin avukatı da mahkemeye gönderdiği savunmasında şunları kaydetti, “Ameliyatla ölüm olayı arasında Harika Kanık, sadece bir kez müvekkilime başvurmuştur. Harika Kanık’ın tedavisini asıl gerçekleştiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’dir. Tanı önerilen tarih ile ölüm tarihi arasındaki 4 aylık sürede tedavisinin yapılamamış olması, ölüm olayında diğer kişi ve kuruluşların sorumluluğunun bulunduğunu ortaya koymaktadır.” Savcı, doğumu yaptıran doktor Ü.Ç. ile malzeme sayımından sorumlu olan ameliyathane hemşiresi H.C.’yi kusurlu buldu. Savcı, doktor Ü.Ç. ile hemşire H.C. hakkında taksirle ölüme neden olmaktan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Haberin Devamı