Gazete Vatan Logo

Ustalık kongresinde gözler ‘merkez’de!

50 kişilik Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun en az yarısı değişecek

Partinin yeni vitrin kadrosunda Numan Kurtulmuş, Osman Can ve Orhan Miroğlu gibi isimlerin de yer alması bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığa son kez aday olacağı AK Parti’nin 30 Eylül’de yapılacak kongresi hem partinin hem de Türk siyasetinin yakın geleceğinin nasıl şekilleneceğine ilişkin önemli ipuçları verecek. Erdoğan, manifesto niteliği taşıyacak konuşmasıyla damga vuracağı kongrede partisini 2014’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri dahil, önümüzdeki 3 kritik seçime taşıyacak yeni kurmay kadrosunu belirleyecek. Erdoğan’ın 50 kişilik MKYK’da (Merkez Karar Yürütme Kurulu) en az yüzde 50 oranında değişikliğe gitmesi bekleniyor. Erdoğan’ın sadece ulusal kamuoyuna değil dünyaya da sesleneceği kongre, organizasyonuyla da “ustanın” gövde gösterisi niteliğini taşıyacak.

Hazırlık çalışmalarının başında bizzat bulunmak için ABD ziyaretini iptal eden Erdoğan, kongre mesaisine dün de devam etti. Erdoğan “ustalık manifestosu” olacak ve gelecek 11 yıla ilişkin Türkiye hayalini ortaya koyacak konuşmasına son şeklini vermek üzere çalıştı.

Son karar Erdoğan’ın

Erdoğan’ın 2014’teki Köşk ve 2015’teki genel seçimleri dikkate alarak şekillendireceği yeni MKYK için adeta nefesler tutulmuş durumda. Özellikle 3 dönem kuralı nedeniyle bir sonraki seçimlerde parlamentoya girme şansı bulunmayan, kabine revizyonlarında da bakan olamayan pek çok milletvekili MKYK üyeliği hayali kurarken, mevcut MKYK üyelerinin büyük bölümü de pozisyonlarını koruyup koruyamayacaklarını merak ediyor. Yeni MKYK için parti yetkili organlarında ve grupta anket gerçekleştirip, doldurulan formların açılmaksızın kendisine gönderilmesi talimatını veren Erdoğan’ın, yakın kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptığı ancak isim bazında son kararı bizzat vereceği konuşuluyor. AK Partililer “Bir kaç isim dışında herkes listeyi kongre salonunda delegelere dağıtıldığında görecek” ifadesini kullanıyor.

Kongre çalışmalarını yürüten ekibin etkin isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem dün katıldığı bir televizyon programında, “Oran ne olur bilemem ama ciddi oranda değişiklik olacak. Ancak yenilenelim diye tecrübe de yok sayılmayacak” dedi.

Parti kulislerinde Erdoğan’ın 3 dönem engeli nedeniyle bir daha milletvekili olamayacak bakanları Bekir Bozdağ, Nihat Ergün ve Fatma Şahin’i yeni MKYK’ya taşıyacağı, Bülent Arınç, Hayati Yazıcı ve Beşir Atalay’ın da yerlerini koruyacağı konuşulurken, HAS Parti’yi kapatark AK Parti’ye katılan Numan Kurtulmuş’un da yeni MKYK’ya yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can, Kürt siyasetçi ve yazar Orhan Miroğlu ise “dışarıdan takviye” alınacak diğer isimler olarak dillendiriliyor.

‘Eşli’ davetiye

Ankara Arena’da gerçekleştirilecek ve 1489 delegenin oy kullanacağı kongreyi, salon içinde 10 bin, dışında ise yaklaşık 20 bin kişi izleyecek. Parti teşkilatlarının organizasyonlarıyla Ankara’ya getirilecek partililer daha çok salon dışında ağırlanacak. Büyük ekranlarla kongre izlenebilecek. Kabine üyeleri, MKYK üyeleri ve grup başkanvekillerine kongre için “eşli” davetiye gönderildi. Erdoğan’ın kongre salonunda, katılımcıları selamla turunu attıktan sonra MKYK üyelerinin tam ortasında oturacağı öğrenildi.

‘Has’ görevliler

Yerli ve yabancı konukların, milletvekilleri, delege ve gazetecilerin salona giriş güzergahları ayrı ayrı belirlenirken, Numan Kurtulmuş ve ekibi ile yine kısa süre önce partiye resmi katılımları gerçekleşen Süleyman Soylu ve Osman Can gibi isimlerin salonda “konuklar” bölümünde oturtulacağı öğrenildi. Bu isimlerin girişte ve içeride “tanınmama” sorunu yaşamaması için, kapılarına HAS Parti camiasını tanıyan özel görevliler yerleştirilecek.

AK PARTİ KONRESİNDE ENGELLİLERE ÖZEL İLGİ

AK Parti Büyük Kongresi’ne görme engelliler Braille alfabesiyle davet edilirken, işitme engelliler için işaret dili tercümanları görevlendirildi. Bedensel engelliler için özel araç ve otopark ayarlandı.

AK Parti’nin 30 Eylül Pazar günü Ankara Arena Spor Salonu’nda yapacağı Büyük Kongre’de engellilerle ilgili düzenlemeleri yapmakla görevlendirilen sosyal işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, ’Engelleri aşan büyük güç, hedef 2023’ sloganı ile yapacakları kongreye yaklaşık 100 engellinin geleceğini söyledi. Görme engellilere Braille alfabesiyle davetiye gönderildiğini, bedensel engellilerin rahat hareket etmelerini sağlamak amacıyla engelli araçları ve otoparkı hazırlandığını belirten Hotar, "Misafirlerin salona rahat girip çıkabilmeleri için yer takip çizgisi çizildi, sahneye en yakın yerde tribün hazırlandı. İşitme engelliler için üç işaret dili tercümanı ve özel deneyimli personel görev alacak" dedi.

AK PARTİ, KONGRE İÇİN KAYSERİ’DEN ANKARA’YA TREN KALDIRIYOR

AK Parti Kayseri il Teşkilatı, Pazar günü yapılacak 4’üncü Büyük kongre için TCDD’dan 18 bin TL’ye 11 vagondan oluşan tren kiraladı. Kayseri’den 700 delege ve partili ’Ak tren’ adı verilen özel trenle cumartesi gecesi başkente hareket edecek. Kayseri garına getirilen trendeki lokomotif ve vagonlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın posterleri, Türk bayrakları ve AK Parti flamaları ile donatıldı.

Ak Parti Kayseri il Başkanı Ömer Dengiz, Pazar günü yapılacak büyük kongreye 21’i delege olmak üzere yaklaşık bin kişilik bir partili ile katılacaklarını, bunlardan aralarında kendisinin de bulunduğu 700 kişinin ’Ak tren” adını verdikleri trenle Ankara’ya ulaşacaklarını söyledi. Dengiz şöyle dedi:

"Demiryollarına dikkat çekmek, delegelerimizin güvenli bir şekilde, toplu halde Ankara’daki büyük kongreye ulaşmasını sağlamak için Türkiye’de bir ilke imza atarak, değişik bir konsept uyguladık. AK Parti’nin pazar günü yapılacak 2 lokomotif, 11 vagondan oluşan treni 18 bin TL’ye kiralayıp, bedelini peşin olarak yatırdık."

Partili gençler, kadınlar ve erkekler, Kayseri garına çekilen trenin vagonlarını içine binerek inceledi. AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, vagonun içini gençlere ve kadınlara gösterirken, "Neden demiryolunu tercih ettiğimizi sanırım anladınız. Zira, Hem konforlu hem güvenli bir yolculuk" diye konuştu. Dengiz, trene binemeyen ve Ankara’ya önceden gitmesi gereken partililerin 300’ünün de otobüs ve otomobillerle yolculuk yapacağını belirtti.

ERDOĞAN POSTERİ VE BAYRAKLARLA SÜSLEDİLER

Bu sırada partili gençler, lokomotifin üzerine balonlardan yapılmış bir nazar boncuğu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın posterini, iki yana da Türk bayrağı astı. Lokomotif ve vagonların her iki yanına da AK Parti flaması ile ’Büyük millet, Büyük Güç. Hedef 2023” yazısı asıldı. AK Parti Kayseri Teşkilatının kiraladığı ’Ak tren’ adını verdikleri tren, yarın saat 22.00’de Kayseri garından Ankara’ya hareket edecek. Tren, Pazar sabahı saat 06.00 sıralarında Ankara garında olacak. Özel tren, pazar günü saat 22.00’de de Kayseri’ye dönmek üzere Ankara’dan hareket edecek.

Haberin Devamı