Gazete Vatan Logo
Magazin Usta oyuncu Ferdi Merter hayatını kaybetti

Usta oyuncu Ferdi Merter hayatını kaybetti

Son olarak Kiralık Aşk dizisinin Hulusi Baba'sı olarak rol alan ve şubat ayında evinde düşüp kalçasını kıran usta oyuncu Ferdi Merter hayatını kaybetti. Acı haberi usta oyuncunun kızı duyurdu.

Usta oyuncu Ferdi Merter hayatını kaybetti

Geçen şubat ayında düşüp, kalçasını kıran Ferdi Merter, tedavi sürecinde fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı.

Yoğun bakımda tedavi gören usta oyuncunun kızı Almula Merter, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla acı haberi sevenlerine duyurdu.

Almula Merter'in paylaşımı:

Babam beni böyle bırakıp gitmek var mıydı. Canım babamı tiyatro üstadımı Atamı az önce kaybettik. Canım babam ışıklarda uyu. Seni çok seviyorum.

FERDİ MERTER KİMDİR?

19 Haziran 1939'da İstanbul'da doğam Ferdi Merter Fosforoğlu, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yazar, yönetmen, seslendirme sanatçısı. İlk kez 1940 yılında Tosun Paşa filminde kamera karşısında yer aldı ve devam eden yıllarda 20 filmde çocuk ve genç oyuncu olarak yer buldu. 1945'te Yeşilçam'da seslendirme sanatçılığı yapmaya başladı. Ferdi ismini dublaj hocası olan Ferdi Tayfur'dan aldı.

1958 yılına kadar İstanbul'da sinema ve tiyatro çalışmalarını sürdürdü. 1959 yılında konservatuvara giren sanatçı, İtalyan Lisesi'nin ardından, 1962 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldu. 1963 yılında Sivas'ta askerliğini yaptıktan sonra, 1965 yılında halen evli olduğu eşi Cansın Hanım ile evlendi.

Haberin Devamı

1962-2004 yılları arasında Devlet Tiyatrolarında oyuncu, yönetmen, edebi kurul üyesi, disiplin kurulu üyesi, baş rejisörlük, Ankara ve Adana Devlet tiyatrolarında sanat yönetmenliği yaptı, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda çalıştı.

Türkiye Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği yönetim kurulunda görev yapan Merter, ayrıca Tiyatro Yazarları Derneği başkanı olup, seslendirme çalışmaları yaptı ve çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı.

"Ferdi Merter Sanat Akademisi"’ni ve 2004’de oyuncu olan kızı Almula Merter ile birlikte Çığır Sahne’yi kurdu.