Gazete Vatan Logo

Usta olmayan çalışamayacak

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat sektöründe önemli bir değişiklik yaşanacak

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat sektöründe ustalık belgesi olmayan işçilerin çalıştırılamayacağını anımsatarak, belge almayan işçilere bir an önce sınavlara katılmaları çağrısında bulundu.

Ekinci, yaptığı yazılı açıklamada,'Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin' 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacağını ve bu tarihten sonra ustalık belgesi olmayan kişilerin inşaat işlerinde çalıştırılamayacağını belirtti.

Uygulama ile ilgili hazırlıklara aylar öncesinde başladıklarını ifade eden Ekinci, bu kapsamda da organizasyonun çatısı konumundaki Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile imzaladıkları protokol çerçevesinde işçilerin belgelendirilmesi için eğitim ve sınavları içeren bir proje yürüttüklerini vurguladı.

Proje çerçevesinde Mersin'de belgesiz işçi kalmayacağına işaret eden Ekinci, şunları kaydetti:

'Yapı müteahhidi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırmak ve belgelerinin bir örneğini şantiye dosyasında bulundurmak zorundadır. Şantiyede yapılacak kontrollerde ustalar yaptıkları işe uygun yetki belgelerini ibraz etmekle yükümlü olacaktır. Bu nedenle sektör mensuplarının zaman kaybetmeden belgelerini almaları gerekiyor.'

-Belgeli işçi bina kalitesini artıracak-

Ekinci, inşaat sektörünün söz konusu uygulamayı olumlu karşıladığını belirterek, açıklamasına şöyle devam etti:

'Bacasız sanayi konumunda olan ve ekonominin yüzde 35'ine hitap eden, onlarca iş koluna istihdam sağlayan sektörümüz yeni uygulama ile birlikte daha kaliteli ve güvenli olacak. Sektörde iş yapan herkesin konusunda eğitim alması ve bir belgeye tabii olması önemli bir atılım. Belgeli işçi inşaat kalitesinin artmasına da katkı sunacak. 1 Ocak itibariyle inşaatlarda belgesiz işçi çalıştırılmayacağını hatırlatarak, belge almayanları bir an önce sınavlara katılmaları konusunda uyarıyoruz.'

Haberin Devamı