Gazete Vatan Logo

Usta gazeteci hayatını kaybetti!

Türk basın tarihinin önemli isimlerinden olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin ilk genel sekreteri Bedii Faik Akın hayatını kaybetti.

BEDİİ FAİK AKIN KİMDİR?

Bedii Faik Akın, 1921 yılında Bandırma'da doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki öğrenimini yarım bıraktı. Bir süre ticaretle uğraştı. "Tasvir" gazetesinde (1945) başladığı fıkra yazarlığını, "Tan", "Milliyet", "Yeni İstanbul" ve "Ulus" gazetelerinde sürdürdü. Falih Rıfkı Atay'la birlikte "Dünya" gazetesini kurdu (1952). Demokrat Parti iktidarını eleştirdiği yazıları nedeniyle tutuklandı (1954). "Dünya" gazetesinin tek sahibi ve başyazarı oldu (1971). Daha sonra "Son Havadis" (1976) ile "Hürriyet" (1980) ve son olarak "Tercüman" gazetelerinde yazdı. Uzun süre, Gazete Sahipleri Sendikası genel sekreterliğinde bulundu. Gazeteciliği bırakan Faik uzun yıllardır yurt dışında yaşıyordu.Bedii Faik'in kitaplarının arasında 'Tanya Dudu', 'Katalonya Ülkesi', 'Matbuat, Basın derkeeen Medya' adlı kitapları bulunuyor.

Faik'in cenazesi 17 Haziran Çarşamba öğle namazının ardından Teşvikiye Camisi'nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

HİCİV USTASIYDI

Haberin Devamı

Hiciv ustası gazetecinin Dünya Gazetesi'nin sahibi ve başyazarı iken Anadolu'daki bi meslek grubundan aldığı telgrafa verdiği yanıt çok meşhurdur: Telgrafta şunlar yazılıdır: "sizden nefret ediyoruz. yazılarınızı artık okumuyoruz. gazetenizi gene almaya devam edeceğiz ama tuvalet kağıdı olarak kullanmak için." Bedii Faik ertesi günü bu telgrafı sütununa taşır ve onlara şu cevabı verir: "devam edin, devam edin, gün gelir kıçınız başınızdan akıllı olur."