Gazete Vatan Logo

Ürküten sinyaller geliyor

ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı iklim değişikliğinin sanılanın aksine yalnızca sıcaklığı yükseltmediğini dünyanın tüm dengesini de altüst ettiğini açıkladı.

Ürküten sinyaller geliyor

ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ve 5 diğer organizasyonun yayımladığı araştırmada; etkilerinin son günlerde yoğun olarak görüldüğü küresel iklim değişikliğinini sanılanın aksine sadece hava sıcaklıklarını yükseltmediğini, Dünya’nın tüm dengesini alt üst ettiği açıklandı. Araştırmada, iklim değişikliğinin bizim sadece hava olaylarını gördüğümüz ve etkilendiğimiz atmosferde yaşanmadığını Dünya’nın daha aşağıdaki ve yukarıdaki katmanlarının da küresel iklim değişikliğinden hayli etkilendiği belirtiliyor. Araştırmacılar, karbondioksit emisyonları nedeniyle, Dünya’nın adeta ‘tansiyonunun yükseldiğini’, yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkının giderek arttığını ifade etti. Yani kışlar giderek daha soğuk, yazlar giderek daha sıcak hale geldi. İklimler alanında uzmanlaşan bilim insanı Benjamin Santer, “Bu çalışmayla birlikte insanın Dünya üzerindeki etkilerini gördük “ dedi.

Fransa’da 39, Belçika ve Hollanda’da 37 derece

Avrupa’da hava sıcaklıklarının Fransa’da 39, İngiltere’de 38,5, Belçika ve Hollanda’da 37 dereceyi görüyor.

Haberin Devamı

Salı gününden bu yana aşırı sıcağın etkisindeki Fransa’nın başkenti Paris’te ölçülen 36 derecelik hava sıcaklığı, son 40 yılın rekoru oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ülkedeki 25 kentte “turuncu alarm” ilan ederken, Auxerre kentinde bugün sıcaklığın 39 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor.

İngiltere’de hava sıcaklığının bazı bölgelerde bugün 38,5 dereceye çıkması bekleniyor. Ülkede dün kaydedilen 35,1 derece bu yılın şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı oldu.

Hollanda’da son 100 yılın en sıcak 3. günü önceki gün 38,2 dereceyle yaşandı. Kuzey Avrupa ülkesi İsveç’te de son 66 yılın en sıcak günleri yaşanırken, sıcaklık Skone bölgesindeki Hestveda kentinde 35 dereceye kadar yükseldi.