Gazete Vatan Logo

Üretim ve ihracat düştü

Otomotiv sektöründe satış rekorlarına rağmen üretim ve ihracat ilk kez geriledi

Otomotiv satışlarının rekor üzerine rekor kırmasına karşın daralan AB pazarları nedeniyle Mayıs’ta üretim ve ihracat düştü. Oto üretimi yüzde 6 gerilerken, ihracattaki düşüş yüzde 27’i buldu.

Otomotiv sektörü iç pazarda rekor üzerine rekor kırarken, üretim ve ihracat rakamları üzdü. İç pazarda artan talebe karşın, ihracattaki düşüşle bu yıl ilk kez otomobil üretimi geriledi. Toplam taşıt araçları ihracatı da aynı şekilde ilk kez düşüş gösterdi.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre, Mayıs’ta toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yerinde saydı ve 98 bin 85 adet olarak gerçekleşti. Hatta 2010’a göre 107 araç daha az üretildi. Binek otomobil üretiminde ise yüzde 6’lık düşüş yaşandı. Toplam ihracat Mayıs’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 gerileyerek 63 bin 16 adede inerken, otomobil ihracatı yüzde 27 azalarak 30 bin 555 adet olarak gerçekleşti. OSD, otomotiv üretiminin Ocak-Mayıs döneminde iç pazardaki gelişmelerin etkisiyle yüzde 14 artışla 506 bin 507 adede yükseldiğini, oto üretiminin yüzde 7 artarak 277 bin 89 adede ulaştığını açıkladı. İhracat da ilk 5 aylık dönemde yüzde 5 büyüdü ve 346 bin 643 adede yükseldi. Ocak-Mayıs döneminde otomobil ihracatı yüzde 3 gerileyerek 194 bin 318 adet oldu.

Otomotiv üretimi ve ihracatının, patlayan iç satışlara rağmen düşmesinde daralan AB pazarları etkili oldu. Türk otomotiv sektörünün en büyük ihracat partnerları Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya’da satışlar düşmeye devam etti. Fransa pazarı yüzde 11.1, İtalya 2.2, İspanya yüzde 23.3 ve İngiltere yüzde 7.4 oranında daraldı. OSD, “Mayıs’ta oto üretiminin yüzde 6 gerilediği görülüyor. İç pazardaki talep artışına rağmen toplam ihracatta yüzde 6 ve özellikle otomobil ihracatındaki yüzde 27 gerileme üretime olumsuz etki yapıyor” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı