Gazete Vatan Logo

Üreticimi küstürmem

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, Sudan’ın 4 dolarlık (15 TL) et teklifini ‘Kalkıp 1 dolara verseler de taşıma suyla değirmen dönmez’ diyerek veto etti. Fakıbaba “Eti 3 dolara alırsınız yarın 5 olur, 8 olur. Üretici kardeşlerimi küstürmem” dedi

Üreticimi küstürmem

Ekonomisini tarım ve hayvancılıkla döndüren Sudan’ın ‘ucuz et teklifi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan veto yedi. Bakan Fakıbaba, Sudan Tarım ve Orman Bakanı Abdullatif Ahmed Mohamed Ijaimi’nin “Türkiye için 4 dolardan (15 lira) et temin edebiliriz” teklifini, “Kalkıp 1 dolara verseler de taşıma suyla değirmen dönmeyeceğini bilen bir kardeşinizim. Eti 3 dolara alırsınız, yarın 5 olur, 8 olur. Özellikle üretici kardeşlerimi küstürmemem lazım” şeklinde değerlendirdi.

İhraç eden ülke olacağız

Göreve geldiğinden bu yana hep üretim vurgusu yaptığına işaret eden Fakıbaba, Sudanlı mevkidaşının teklifine ilişkin, “Eti 3 veya 4 dolardan göndermesi benim için çok önemli değil. Benim üreticimin maliyetleri gerçek fiyatları yansıtır” dedi. Fakıbaba, bugüne kadar hep üreticinin yanında olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“1 Ocak 2018’den itibaren, 200 başa kadar olan çiftliklerde hayvan başı kesimlerde 250 lira para vereceğiz. ‘Aşılama ve küpeleme ücretsiz olacak’ dedik. Bunu niye yapıyoruz? Benim yerli üretici arkadaşım kalkınsın diye. Bu bağlamda ben şunu iddia ediyorum; Türkiye’deki üreticiler bu işin ihracatını yapabilecek kapasitede olan insanlardır. Biz devlet olarak onlara destek verdiğimizde inanıyoruz ki kısa sürede et ithal eden değil, ihraç eden bir ülke olacağız. Ben hep üreticinin de yanındayım, tüketicinin de.”

Haberin Devamı

Ahmet Eşref Fakıbaba, ucuz et satışından kasapların da memnun olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

Kasap da memnun

“Kasap esnafımız bundan çok mutlu. Gittiğim illerde diyorlar ki; ‘Allah razı olsun. Bizim satışlarımızda bir düşüş olmadı. Biraz fiyatları düşürdük ama kazanıyoruz bin bereket versin, sürümümüz daha fazla arttı, müşteri bizi bırakmadı’ ama 29 liraya, 31 liraya satılan etle dar gelirli kardeşlerimiz de oranın müşterisi oldu. Vatandaş olarak beni mutlu ediyor. Bundan kimse gocunmuyor.”

Halk Yatırım’dan tarımsal sukuk

Halk Yatırım ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) iş birliği ile 27 Kasım’da gerçekleştirilen ve tarımsal emtiaya dayalı 100 milyon TL tutarındaki ilk kira sertifikası (sukuk) ihracı kapsamında Borsa İstanbul’da gong töreni düzenlendi. TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, TMO’nun yakında 80. yılını kutlayacağını belirterek, şunları kaydetti: “Yıllık 5 milyar TL üretici ödememiz, 10 milyon tona varan işlem hacmimiz var. TMO, 2018-2019 yılında bütün stoklama ve muhafaza işlemlerini lisanslı depolama aracılığıyla yapacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük lisanslı depoculuk hamlesini başlattık. 3.5 milyon ton kapasiteli lisanlı depo inşa ediliyor. Halen 2 milyon tonu yakın devreye girmiş bir kapasite var. Yani 2018-2019 döneminde 5 milyon tonluk, en az 5 milyar TL değerindeki emtia için finansal araçları çalıştırmamız gerekecek.”

Haberin Devamı