Gazete Vatan Logo

Üretemedik, gömdük

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, ‘Türkiye’nin Finansal Geleceği ve Gerçekleri’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kaynaklarının kısıtlı ve büyüme ihtiyacında olan bir ülke olduğunu söyledi.

Üretemedik, gömdük

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, ‘Türkiye’nin Finansal Geleceği ve Gerçekleri’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kaynaklarının kısıtlı ve büyüme ihtiyacında olan bir ülke olduğunu söyledi. Kaynakları mümkün olduğunca üretken alanlara yönlendirmek gerektiğini ifade eden Özince, Türkiye’nin özellikle son 10 yıldır, 2007 krizinden sonra eline çok fırsat geçtiğini savundu.

Özince, şöyle konuştu: “Amerika sonrasında, Avrupa’nın da girdiği kriz sırasında, gerek sanayi, gerekse turizm ve bankacılık alanında çok daha gücümüzü kullanıp, daha iyi konuma gelebilirdik. Fakat ondan sonraki dönemleri biz hep siyasi tartışmalar ve stratejimiz dışındaki konsantrasyonlarla geçirdiğimiz için ve kaçmaktan da kovalamaya fırsatımız olmadığı için hep huzuru, barışı içeride dışarıda arayan durumda olduğumuz için maalesef sadece yabancı parayla borçlanıp, üretken olmayan alanlara gömdük. Yani toprağa yatırdık paramızı.”

Dövizle tararrufu ve borç almayı kimseye önermem

TÜRKİYE’NİN dövize olan talebi azaltmasının en iyi çaresinin Türk parasını değerlendirmeye çalışmak olduğunu anlatan Ersin Özince, “Dövizle ne tasarruf yapmayı ne de borç almayı hiç kimseye öneririm. Halkımız açısından düşünürsek Türk Lirası’nı almak zorundayız. Dövizin, gayrimenkulün, fiyatlarının artmasından ben de vatandaş olarak son derece rahatsızım. Kur artışlarından çok, beni enflasyon artışı çok endişelendiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ne kadar tasarruf o kadar banka
ERSİN Özince, bankaların kredileri insanlara hak ettiklerinden fazla faiz ve masrafla verdikleri yönünde sitemlerle karşılaştıklarını belirtti. Özince, terazinin bir kefesinde kredi varsa öbür kefesinde kaynağın olması gerektiğini söyledi. Bankacılık sektörünün, otomobilin motoru gibi küçük olduğunu belirten Özince, ne kadar tasarruf varsa o kadar banka olduğuna vurgu yaptı.