Gazete Vatan Logo

Ürdün’e Körfez’den ‘Ankara’ uyarısı

S. Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Ürdün’e, Ankara ile ittifak kurmaması için baskı yaptığı öne sürüldü. Riyad’ın gözaltına aldığı Ürdünlü milyarder El Masri’yi de şantaj unsuru yaptığı iddia edildi

Ürdün’e Körfez’den ‘Ankara’ uyarısı

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına destek için bölge ülkelerine ‘baskı yaptığı’ iddialarına bir yenisi eklendi. İsrail basını, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Ankara’nın Trump’ın Kudüs kararına karşı yürüttüğü kampanyaya destek veren Ürdün’e ‘şantaj yaptığını’ öne sürdü. İddiaya göre veliaht prensler, geçen ay başkent Riyad’da gözaltına alınan Filistin kökenli Ürdünlü milyarder Sabih el Masri’nin serbest bırakılmasını talep eden Ürdün Kralı II. Abdullah’tan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Kudüs konusunda ‘arasına mesafe’ koymasını istedi. Haberde Kral II. Abdullah’ın prenslerin talebine ne şekilde yanıt verdiği belirtilmedi. Prens Selman ve Prens Zayed’in daha önce de Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’ı, Ankara ile yakınlaşmaması konusunda ‘uyardıkları’ yönünde haberler çıkmıştı.

DARBE İDDİASI

Ürdün’de geçtiğimiz hafta, Kral 2. Abdullah’ın orduda görevli kardeşleri Faysal (54) ve Ali bin Hüseyin (42) ile amcasının oğlu Talal bin Muhammed’i (52) ev hapsine aldırdığı iddia edilmişti. Yerel basında çıkan haberlerde Ürdün istihbaratının, Kral’ın kardeşleriyle Suudi Prens Selman ve BAE Prensi Zayed arasında gerçekleşen görüşmeler tespit ettiği, bu görüşmelerde Kral II. Abdullah’a yönelik darbe planlandığını tespit ettiği öne sürülmüştü. Darbe iddialarını yalanlayan Ürdün yönetimi ise prenslerin tasfiye edilmediklerini, sadece erken emekliye ayrıldıklarını duyurmuştu.

Haberin Devamı