Gazete Vatan Logo

Ürdün’de vergi isyanı

Ürdün’de IMF’nin talebi doğrultusunda hazırlanan yeni gelir vergisi yasasını protesto eden binlerce kişi, üç gündür polisle çatışıyor

Ürdün’de vergi isyanı

Ürdün’de Başbakan Hani Mulki’nin meclise sunduğu yeni gelir vergisi yasa tasarısı, son dönemde artan enflasyon nedeniyle geçim sıkıntısı çeken halkı sokağa döktü. Cuma gününden bu yana başkent Amman’da gösteri düzenleyen binlerce kişi, Kral Abdullah’a Başbakan Mulki’yi görevden alma çağrısında bulunuyor. Önceki akşam kent merkezinde toplanan kalabalık bir grup, başbakanlık konutuna yürümek isteyince polisin müdahalesiyle karşılaştı. Ana yolları trafiğe kapatan güvenlik güçleri öfkeli kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Başkent Amman’ın yanı sıra İrbid, Tafila, el Kerak, Er Remse ve Maan kentlerinde de vergi yasasını protesto için gösteriler düzenleniyor.

Ürdün meclisi, hükümetin, 100 milyon dinar (yaklaşık 141 milyon dolar) kazanç getireceğini savunduğu gelir vergisi tasarısını geçen hafta onaylamıştı. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ‘diktesi’ olarak görülen yeni yasanın onaylanması, ülkede birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Uzlaşı çağrısı

Kral Abdullah ülkede tepkilere ve gösterilere neden olan vergi yasası konusunda, hükümeti ve meclisi uzlaşmaya çağırmıştı. Yasanın geri çekilmesi talebini reddeden Başbakan Mulki ise, yasa konusunda diyalog için bir komite kurulmasına karar verdi. Mulki sendikalar konseyi ile görüşmelerin henüz bitmediğini ve tarafların birbirini anlamaya başladığını belirtti.

Haberin Devamı